Foto: TT

Obama: ”Historisk överenskommelse”

Uppdaterad
Publicerad

Världsledarna har nått en historisk överenskommelse om Irans kärnenergiprogram. Två tredjedelar av Irans anrikningskapacitet ska stängas tills vidare och övervakas i 10 år, uppger en västkälla. Ett slutgiltigt avtal ska fattas i juni.

I flera frågor har Iran och västmakterna enats.  Mer än två tredjedelar av Irans anrikningskapacitet ska stängas tills vidare och övervakas i 10 år.

Irans anläggning i Fordow ska bli ett centrum för kärnfysik, men klyvbart material ska inte förvaras där.

Enligt Tysklands utrikesminister råder enighet om ramarna i förhandlingarna. Tysklands förbundskansler Angela Merkel kallar ramöverenskommelsen för ett ”viktigt steg”. Frankrikes utrikesminister Laurent Fabius betonar däremot att ”arbete återstår”.

Obama: ”En historisk överenskommelse”

Förhandlingarna i Lausanne i Schweiz drog ut två dagar över tiden, men parterna har trots allt inte nått hela vägen. Irans president Hassan Rouhani bekräftar att målet är ett slutgiltigt avtal till den sista juni.

USA:s president Barack Obama kallar överenskommelsen ”historisk”, som han kallar det bästa sättet för att hindra Iran från att bygga en bomb med anrikat uran.

– Den uppfyller våra centrala mål, säger USA:s president Barack Obama på en presskonferens. Han sade också att ett avtal, om det slutförs, kommer göra USA, dess allierade och världen säkrare.

Misstron försvinner inte

Obama sade också att det internationella samfundet kommer att ”fasa ut” sanktionerna mot Iran som ett svar på Irans eftergifter och att målet är att nå ett slutgiltigt avtal till den sista juni.

Han lade till att enbart ett avtal inte kommer att göra att USA:s misstro mot Iran försvinner.

Förhandlingarna om Irans kärnenergiprogram har syftat till att Iran inte ska ha tillgång till kärnvapen, men Iran har hävdat sin rätt till civil kärnenergi.

Förhandlingarna har pågått i 1,5 år. I samtalen deltar de fem permanenta länderna i FN:s säkerhetsråd – USA, Kina, Storbritannien, Frankrike och Ryssland – samt Tyskland och Iran.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.