Foto: TT

Uppgifter: Nya ryska flyganfall i Syrien

Uppdaterad
Publicerad

Ryska stridsplan ska ha genomfört nya flyganfall i Syrien i dag enligt den Libanon-baserade tv-kanalen al-Mayadeen, uppger Reuters. Samtidigt kommer uppgifter om att räderna träffat såväl civila som USA-stödda rebellgrupper.

Enligt CNN gick den amerikanske republikanske senatorn John Mccain ut i eftermiddags och sa att han kan bekräfta att ryska styrkor utfört attacker mot Fria syriska armén.

– Jag kan med säkerhet bekräfta att anfallen riktade sig mot våra allierade i Fria syriska armén som har beväpnats och utbildats av CIA, säger John McCain till CNN.

”30 flyganfall”

Ryssland har skickat fler än 50 militärflygplan till Syrien enligt dess försvarsdepartement, skriver AFP.

Enligt al-Mayadeen ska i dag mer än 30 flyganfall ha genomförts i närheten av staden Jisr al-Shughour i de nordvästra delarna av landet. Staden kontrolleras enligt kanalen av en allians av anti-regeringsgrupper som bland annat inkluderar al-Qaidas al-Nusra Front.

Det ryska försvarsdepartementet uppger att flyganfall genomförts under natten mot ”terrorist-byggnader” i Idlib, Hama och Homs. Enligt departementet ska målen varit belägna utanför befolkade områden.

”Ogrundade” rykten

De ryska flyganfallen i Syrien inleddes under onsdagen och har kritiserats för att ha riktats mot regimkritiska rebeller och inte mot IS. En talesperson från Kreml säger att välkända terroristgrupper attackeras i överenskommelse med syrisk militär. Rysslands utrikesminister Sergej Lavrov avfärdar ”ryktena” om att flyganfallen träffat andra rebellgrupper än IS i Syrien.

– Ryktena om att målet för dessa flygangrepp inte varit Islamiska statens (IS) positioner är ogrundade, säger han.

Men i dag medgav Rysslands försvarsminister Igor Konashenkov att andra oidentifierade grupper också hade attackerats.

Och Lavrovs uppgifter motsägs av såväl underrättelsekällor i USA som av ögonvittnen i Syrien. Många bedömare, liksom USA:s försvarsminister Ashton Carter, påpekar att attackerna skett i områden där IS inte finns.

Syrisk media: Assad bad om hjälp

Syrisk statskontrollerad media hävdar i dag att Rysslands attacker kommer på president Bashar al Assads begäran. Han ska ha bett Ryssland om hjälp och enligt syrisk media gör Ryssland det här för att hindra USA och deras allierade att ta kontroll över landet.

Ingenstans nämner man i medierna att attackerna skulle vara riktade mot just IS. Samlingsordet terrorism används och i det ordet inkluderas alla oppositionella grupper.

Diplomatisk kris

Rysslands överraskande militära inblandning i Syrien har tagit USA på sängen. Efter att först ha kritiserat Rysslands agerande träffade i går USA:s utrikesminister John Kerry kollegan Sergej Lavrov.

De enades om att inom kort hålla militära överläggningar för att undvika att deras insatser i Syrien kolliderar, rapporterar nyhetsbyrån AFP. Trots USA:s oro över Rysslands stöd till den syriska regimen och valet av mål för flyganfallen finns idéer om hur man ska gå vidare i den politiska processen, enligt Kerry.

Saudiarabien å sin sida kräver att Ryssland avslutar sina militära operationer i Syrien, säger en saudisk diplomat till tv-bolaget al-Arabiyya, rapporterar Reuters. Saudiarabiens FN-ambassadör Abdallah al-Muallimi sade i onsdags att de ryska attackerna leder till att många oskyldiga drabbades.

– Länder som hävdar att de gått med i kampen mot IS terrorism kan inte samtidigt stödja den syriska regimens terrorism, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.