al-Assads framtid är en av knäckfrågorna på fredagens möte Foto: AP/TT

Uppgifter om att Assad kan offras

Uppdaterad
Publicerad

USA har givit upp en tidigare benhård linje och nu går med på att Iran deltar i samtal om Syriens framtid. Och Iran uppges nu kunna tänka sig att Syriens diktator al-Assad avgår inom sex månader.

Sjutton stater möts på fredagen i Wien för att diskutera Syrien. Det är det bredaste mötet som hållits om den syriska krisen.

Diplomatiska sensationer

Mötet följer efter ett mindre möte i Wien i förra veckan. Det diplomatiska spelet har alltså fått ett högre tempo.

Det är en diplomatisk sensation att USA nu har släppt sitt motstånd mot att Iran deltar i samtalen. Det visar hur allvarligt man ser på situationen.

Det har troligen att göra med president Barack Obamas önskan att USA och Iran ska kunna samarbeta mer om viktiga frågor i regionen. Avtalet i somras om Irans misstänkta kärnkraftsprogram har banat vägen.

Men det är lika mycket av en diplomatisk sensation att Iran och Saudiarabien möts vid förhandlingsbordet. Saudiarabien och Iran har under flera år genomfört ett ställföreträdande krig (proxy war).

Inte bara ett krig

Det innebär att de båda länderna har utrustat rebellgrupper som bekämpar varandra. Saudiarabien betraktar Iran och shiitismen som ett allvarligt hot.

De saudiskstödda rebellgrupperna som finns i Syrien har kämpat för att avsätta al-Assad. De iranskstödda har slagits för att hålla honom kvar vid makten. I det ingår också det libanesiska Hizbollah, som stöds av Iran.

Kriget i Syrien är både ett inbördeskrig och ett krig mot terroristgruppen Islamiska staten, IS, som ockuperar stora delar av Syrien.

I kriget mot al-Assad har han stöd av bland annat Iran. Det beror på att den styrande gruppen i Syrien under al-Assad tillhör den muslimska sekten Alawiterna, som anses som en variant av shiitismen, som är Irans dominerande religion.

al-Assad en knäckfråga

Det är en högt uppsatt person i mellanöstern med inblick i det iranska styret som har sagt till nyhetsbyrån Reuters att Iran nu skulle vara villigt att bara låta al-Assad stanna kvar i ett övergångsstyre under ett halvår för att sedan avgå.

I flera år har nu Ryssland och USA försökt att lösa krisen. Men knäckfrågan är vad som ska ske med Bashar al-Assad. Den syriska oppositionen i exil och en rad av de väststödda stridande grupperna i Syrien vill att han ska försvinna genast.

”Inte al-Assad för alltid”

Men tanken har också uppstått att al-Assad under en tid ska vara med i ett övergångsstyre. Motsättningarna inom den syriska oppositionen är stora till detta, eftersom man menar att al-Assad då kommer att fortsätta att infiltrera den syriska staten.

– Iran insisterar inte på att hålla Assad vid makten för alltid, sa Irans vice utrikesminister Amir Abdollahian i iranska medier. Han är medlem i den delegation som ska träffa bland annat Ryssland, USA och Saudiarabien på fredagen för att tala om Syrien.

Stridsfrågan kan bli hur länge de olika deltagarn vill behålla al-Assad.

Behålla Syriens gränser

Men USA och europeiska källor var skeptiska till att fredagens möte verkligen ska innebära ett genombrott, fastän det är den bredaste konferensen hittills om Syrien med 17 nationers representanter närvarande.

Den tyske utrikesministern Frank-Walter Steinmeier sa att det skulle vara ett genombrott om man kunde enas om några principer, som till exempel att Syrien ska behålla sina nuvarande gränser och en process för att skapa en övergångsregering.

Men själva genombrottet kommer inte heller enligt honom på fredagen.

”Viktigast besegra IS”

Iran och Ryssland har hittills sagt att det viktigaste i den syriska krisen är att besegra IS. Ryssland har även uttalat sig för val i Ryssland, vilket delar av oppositionen motsatt sig med tanke på det kaotiska läget i Syrien med hälften av befolkningen på flykt.

Det anses att klyftan mellan väst på den ena sidan och Iran och Ryssland på den andra har förjupats sedan Ryssland började bomba Syrien i slutet av september.

På mötet är även Turkiet, Qatar, Oman, Förenade arabemiraten, Egypten och de större staterna inom EU närvarande.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.