Uppgifter om marktrupp i Aden

Uppdaterad
Publicerad

En ”begränsad” markstyrka från den saudiledda koalitionen har gått in i hamnstaden Aden, hävdar källor i Jemen. Men Saudiarabien förnekar uppgifterna.

– En begränsad koalitionsstyrka har gått in i Aden och en annan är på väg, säger en anonym regeringstjänsteman till AFP.

Uppgifterna bekräftas av en högt uppsatt militär i de styrkor som är lojala med Jemens president Abd Rabbu Mansur Hadi. Ögonvittnen säger till nyhetsbyrån AP att de sett maskerade soldater landsättas med helikoptrar utanför hamnstaden, där hårda markstrider mellan Huthi-rebeller och regeringstrogna styrkor rasat i veckor.

Krisen i Jemen

Uppgifterna förnekas

En talesman för koalitionen förnekar uppgifterna och säger till Reuters att man inte startat någon storskalig markoffensiv i Aden.

Koalitionen inledde flyganfall mot de Iranstödda Huthi-rebellerna den 26 mars, efter att rebellerna gjort kraftiga framryckningar i landet och president Hadi flytt till Saudiarabien. Om uppgifterna stämmer innebär det en klar upptrappning av konflikten.

Klusterbomber i Jemen

Samtidigt anklagar Human Rights Watch (HRW) den saudiledda koalitionen för att ha använt klusterbomber från USA i sina flyganfall. Organisationen säger sig ha trovärdiga bevis för att bomberna använts de senaste veckorna i Saada i norra Jemen.

”Saudiledda flyganfall med klusterammunition har använts nära byar och har satt lokalbefolkningen i fara. Dessa vapen ska inte användas under några omständigheter”, säger Steve Goose, ansvarig för vapenfrågor på HRW, i ett pressmeddelande.

Klusterbomber är sedan 2010 förbjudna, enligt en internationell konvention, men varken USA eller Saudiarabien har skrivit under avtalet.

Ammunitionen består av kapslar med många bomber inuti, som sprids över stora områden och kan bli liggande i flera år innan de utlöses. Klusterbomber har dödat och skadat tusentals civila, bland dem många barn.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Krisen i Jemen

Mer i ämnet