Uppgifter: Rysk affärsman giftmördades

Publicerad

Den ryske affärsmannen Aleksandr Perepilitjnij blev mördad. Trots allt. Det hävdar i alla fall ett försäkringsbolag efter att ha hittat rester av ett mycket ovanligt, men dödligt växtgift i hans mage.

Det var i november 2012 som Aleksandr Perepilitjnij, som var en av huvudkällorna i fallet Magnitskij, föll ihop och dog utanför sitt gods i England efter att av okänd anledning ha besökt Paris.

Polisen genomförde en toxikologisk undersökning, men när den inte visade på något ovanligt lades fallet ner.

Ett försäkringsbolag gick dock vidare och nu har en botanisk expert, professor Monique Simmonds, hittat rester av Gelsemium elegans i hans mage, skriver The Telegraph. Gelsemium elegans är en tillsynes oansenlig växt, men dödligt giftig och något av en favorit bland ryska lönnmördare, skriver tidningen.

Lät sig mutas

Sergej Magnitskij var en advokat som arbetade för Bill Browder, en brittisk-amerikansk affärsman som via investeringsfonden Hermitage hade ryska börsnoterade aktier för nästan 40 miljarder kronor.

För tio år sedan plundrades fonden av den ryska maffian och några år senare (2009) hittades Magnitskij död i en fängelsecell.

Enligt uppgift hade Aleksandr Perepilitjnij dokument som visade hur ryska tjänstemän deltog i plundringen genom att låta sig mutas. Dokumenten ska också visa hur miljontals dollar fördes över till bankkonton i bland annat Schweiz.

Försäkringsbolaget misstänker nu att Perepilitjnij lurades till Paris där han förgiftades.

Svartlistade tolv

Bill Browder, numera verksam i London, för en högljudd kampanj i vilken han hävdar att det är Rysslands president, Vladimir Putin, som ligger bakom Magnitskij död.

När TT träffade Browder i mars ångrade han att han någonsin satte sin fot i Ryssland:

– Det var min resa dit som satte igång den kedjereaktion som slutade med mordet på Magnitskij, sade han då.

Förra året svartlistade USA tolv ryska medborgare som pekats ut för att ha koppling till Magnitskijs död, samt för mord på två andra personer som avslöjat korruption: Moskvakritikern Umar Israilov som mördades i Wien 2009 och journalisten Paul Klebnikov som mördades 2004.

Den brittiska polisen har ännu inte beslutat om den kommer att återuppta fallet med Aleksandr Perepilitjnijs död eller inte.

Fakta: Drack en kopp te – och dog

Ett av de mer berömda giftmorden är mordet på ryssen Aleksandr Litvinenko i november 2006.

Aleksandr Litvinenko hade tidigare anklagat sin före detta arbetsgivare, den ryska säkerhetstjänsten FSB, för att bland annat beordra lönnmord på politiska och ekonomiska motståndare.

I november 2006 träffade Litvinenko, som nu levde i Storbritannien, en annan före detta säkerhetsagent, Andrej Lugovoj, på en hotellbar i London. De drack te och kort därefter insjuknade han och dog i vad som senare visade sig vara förgiftning. Giftet var det radioaktiva ämnet polonium.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.