Uppgifter: Ryssar uppmanas resa hem från Turkiet

Uppdaterad
Publicerad

Den diplomatiska krisen mellan Ryssland och Turkiet fördjupas ytterligare. Nu uppmanas ryska medborgare att lämna Turkiet, rapporterar AFP.

Rysslands utrikesministerium uppmanar ryska medborgare som befinner sig i Turkiet att bege sig hem, rapporterar nyhetsbyrån AFP. Omkring 10.000 ryssar befinner sig för tillfället på semester i Turkiet enligt uppskattningar från den ryska resebranschen, och landet har varit det näst mest populära resmålet för ryska turister.

Skriftlig kommuniké

”Med anledning av det aktuella terrorhotet i Turkiet, upprepar vi vår uppmaning till ryska medborgare att avstå från att besöka Turkiet och vi rekommenderar de som befinner sig där av privata anledningar att återvända till sitt hemland” kriver ryska UD i en kommuniké, rapporterar Le Figaro.

Turkiet sköt ned ryskt stridsflygplan

Uppmaningen innebär en ytterligare försämring av den redan ansträngda relationen mellan de två länderna. Den akuta krisen uppstod sedan turkiskt flyg i tisdags sköt ner ett ryskt attackplan som påstods ha kränkt turkiskt luftrum i samband med ett bombuppdrag i Syrien.

Sanktioner

Ryssland har tidigare i dag hotat med en rad ekonomiska sanktioner riktade mot natolandet Turkiet. Bland annat åtstramad handel och höjda tullavgifter.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Turkiet sköt ned ryskt stridsflygplan

Mer i ämnet