Foto: TT

Uppgifter: ”Ryssland har skadliga uppgifter om Trump”

Uppdaterad
Publicerad

Ryssland har information som kan vara skadlig för USA:s näste president Donald Trump, enligt hemligstämplade dokument som visades för Trump och president Barack Obama i förra veckan, rapporterar CNN.

Uppgifterna, både om Trumps finanser och personliga liv, presenterades i ett tillägg till rapporten om rysk inblandning i valet i november.

Delvis kommer uppgifterna från en person som tidigare har arbetat med brittisk underrättelsetjänst, och som anses trovärdig.

Trump och Ryssland

Kommer från ryska källor

Men Trump twittrar, i versaler:

”Falska nyheter – en fullständig politisk häxjakt!” efter CNN:s artikel.

FBI utreder trovärdigheten i informationen, som framför allt kommer från ryska källor. Trump ska ha fått informationen vid ett möte mellan honom och fyra av USA:s högsta underrättelsechefer.

Cheferna vill att Trump ska veta att dessa uppgifter om honom cirkulerar och att Ryssland har samlat information som kan vara skadlig för båda de stora partierna i USA, men att de bara släppte informationen som var skadlig för Demokraterna och Hillary Clinton.

Tät kontakt med ryska regeringen

Informationen var inte en officiell del av rapporten men anses av en del vara ytterligare bevis på Ryssland att ville skada Clintons presidentkampanj. Den ska också innehålla påståenden om att medarbetare till Trump stått i tät kontakt och utbytt information med den ryska regeringen.

CNN rapporterar att informationen fanns med bland dokument som Trump fick vid informationen i förra veckan men har inte fått bekräftat om den diskuterades vid mötet med underrättelsecheferna.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Trump och Ryssland

Mer i ämnet