Attack mot turisthotell i egyptiska Hurghada

Uppdaterad
Publicerad

Två gärningsmän attackerade ett turisthotell i den egyptiska staden Hurghada på fredagskvällen. En svensk man skadades, samt två 72-åriga österrikare, enligt Egyptens inrikesdepartement. En av gärningsmännen dödades.

– Det är väldigt tryckt stämning här, säger SVT:s korrespondent Stina Blomgren.

Vid 19.45-tiden på fredagskvällen anlände två attentatsmän till turisthotellet Bella Vista i den egyptiska kuststaden Hurghada.

De två männen gick sedan direkt till angrepp vid hotellets restaurang beväpnade med en luftpistol och knivar, enligt Egyptens inrikesdepartement.

Hotellattack i Hurghada

En gärningsman dödades

Vakter på plats ska ha ingripit snabbt, och enligt nyhetskanalen al-Arabiyya var attacken ganska snart avvärjd och alla gärningsmän oskadliggjorda. En av gärningsmännen ska ha dödats av säkerhetsstyrkor medan den andre greps.

Uppgifterna om skadade har tidigare gått isär. Enligt Egyptens inrikesdepartement skadades tre utländska turister i attacken -  två 72-åriga österrikare och svenske Sammie Olovsson, 27. Han kom undan med skärsår på halsen och nacken och läget är stabilt.

”Tryckt stämning”

Stina Blomgren, SVT:s korrespondent i Kairo, har pratat med flera ögonvittnen utanför hotellet Bella Vista.

– Det är väldigt tryckt stämning här. Många turister lämnar nu hotellet. Jag träffade en kvinna som berättade att hon satt och åt när hon hörde skotten och såg gärningsmännen ta sig in i matsalen. Hon säger att de skrek Allahu Akbar och att det utbröt kaos, säger Stina Blomgren.

Flydde i panik

Stina Blomgren har pratat med hotellgäster som fick fly ut i panik via köket.

– De berättade att de fick springa via köket ut på baksidan och försökte gömma sig i en båt. De beskriver en panikartad situation där många barn var väldigt rädda.

”Svartvit islamistflagga”

– Polisen utreder detta som en terrorattack. Men det är förstås för tidigt att säga om detta var ett terrordåd. Flera vittnen säger att männen hade en flagga, en svartvit islamistflagga och att de skrek Allahu akbar. Det är också oklart vad de hade för vapenarsenal egentligen, det finns olika uppgifter om knivar och någon form av pistolattrapp. Först talades det även om att männen ska ha haft någon form av bombbälte, fortsätter Stina Blomgren.

Förstärkt säkerhet vid hotellet

Max Lagerbäck från Stockholm befinner sig i Hurghada i Egypten på semester. Under lördagsmorgonen besökte han hotellet Bella Vista, där attacken utfördes, tillsammans med sin sambo som är journalist.

– Det var en tryckt stämning och alla möjliga poliser var där. Allt var uppstädat och det fanns inga spår av vad som hände i går, säger Max Lagerbäck till TT.

Han berättar att hotellen i Hurghada har förstärkt säkerheten och att säkerhetspersonal är utposterad.

– Det är vägspärrar och på väg tillbaka till vårt hotell var det som en amerikansk film. De kontrollerade vika som är i bilen och kollade under bilen med speglar, säger Max Lagerbäck.

Växande säkerhetsproblem

Hurghada har betecknats som säkert men Egypten brottas med ett växande säkerhetsproblem, berättar Stina Blomgren.

– Vi har sett många attacker mot säkerhetsstyrkor, polis och militär. Under de senaste åren har hundratals poliser och militärer dödats. Men nu ser vi också attacker mot civila mål och det är så klart väldigt oroande, säger hon på plats i Egypten.

Fakta: Andra terrordåd i Egypten

  • 1 mars 2015: Två personer dödas när en bomb briserar i turistorten Aswan.
  • 13 september 2015: Tolv personer, varav åtta mexikanska turister, skjuts ihjäl i ett ökenområde. Deras fordon blev av misstag måltavlor under en polis- och militärinsats mot terrorister nära oasen al-Bahriya.
  • 31 oktober 2015: 224 personer dör när ett ryskt flygplan kraschar i Sinai-öknen. Ryska utredare slår fast att det rör sig om ett terrordåd, medan deras egyptiska kolleger inte hittar något som indikerar att kraschen orsakats av något brott.
  • 7 januari 2016: Två män skjuter mot turister utanför ett hotell i huvudstaden Kairo. Ingen dödas.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Hotellattack i Hurghada

Mer i ämnet