Foto: TT

Uppgifter: Svensk vapentransport stoppad i Irak

Publicerad

Två militärflygplan som bland annat innehöll vapen till den svenska styrkan i norra Irak stoppades i veckan av irakisk militär. Detta enligt det irakiska försvarsdepartementet.

De två militärflygplanen som stoppades på Martyr Mohammad Alaa-flygbasen i Bagdad ska ha innehållit vapen och materiel som tillhör de svenska och kanadensiska styrkorna som arbetar i Kurdistan i norra Irak.

Vapnen och utrustningen ska ha stoppats då de inte fanns med på de inventarielistor som irakiska myndigheter fått, och som legat till grund för ett tillstånd att flyga vidare från Bagdad till norra Irak.

Den irakiska militären ska ha försökt konfiskera lasten, men besättningen ska ha vägrat att lämna över den.

Fick vända tillbaka

Efter förhandlingar fick dock flygplanen tillstånd att flyga tillbaka till Turkiet och Kuwait, där de kom ifrån, med lasten i behåll.

Försvarsmakten vill varken bekräfta eller dementera uppgifterna.  

– Vi kommenterar inte transporter till våra insatser, säger Philip Simon, presschef på Försvarsmakten till SVT Nyheter.

I norra Irak finns en 35 man stark svensk styrkan som är på plats för att utbilda kurdiska styrkor i kampen mot terrororganisationen IS.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.