Skador efter ett flyganfall i Daraya den 16 augusti i år. Foto: TT

Uppgörelse nådd om belägrad syrisk stad

Uppdaterad
Publicerad

Rebeller och syriska armén har kommit överens om att evakuera både civila och rebeller från den belägrade staden Daraya, uppger rebelledare och statliga meder.

Staden är belägrad sedan 2012 av syriska armén och matleveranser är avskurna. Armén har också regelbundet beskjutit Daraya, strax utanför Damaskus.

Evakueringen kan inledas på fredagen och pågå i två–tre dagar, säger Abu Jamal, ledaren för en av de två största rebellgrupperna inne i Daraya, om uppgörelsen.

Syrienkriget

Tusentals människor

Omkring 5.000 personer kan komma att evakueras, bland dem omkring 1.000 rebeller med sina handburna vapen till rebellkontrollerade områden i norra Syrien. Armén ska återta kontrollen över staden och beslagta rebellernas tunga vapen, enligt statliga medier.

Liknande uppgörelser har nåtts för andra belägrade områden.

”Lämnar en grushög”

Under de senaste veckorna har armén intensifierat sin beskjutning av området. Förra veckan träffades ett sjukhus, enligt rebeller och hjälparbetare.

– Det är svårt att beskriva mina känslor, vi höll ut i fyra år till sista andetaget. Staden förstördes ovan våra huvuden och vi lämnar nu inte en stad utan en grushög, säger Hamam al Sukri, en invånare som har bott i en källare tillsammans med fem familjemedlemmar.

Kritik mot utsvältning

Den svåra situationen för civila i Daraya och andra belägrade områden har länge bekymrat FN, som har fördömt båda sidor i inbördeskriget för att svälta ut människor.

I juni tilläts en konvoj med nödhjälp från FN in i Daraya under ett tillfälligt eldupphör, men bara timmar senare släpptes bomber från helikoptrar, något som fördömdes av västvärlden.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Syrienkriget

Mer i ämnet