Oroliga kinesiska föräldrar hjälper sina barn att hitta kärleken. Foto: Scanpix

Upptagna kineser får hjälp att hitta en äkta hälft

Uppdaterad
Publicerad

Speed-dating och engagerade föräldrar hjälper ensamma unga i Kina att hitta kärleken.

I en park i Peking försöker Tian Weitzing att gifta bort sin dotter. Han har en bok fylld av bilder på sin dotter som han visar för andra föräldrar med ogifta söner.

– Min dotter blir bara äldre, suckar Tian Weitzing. Hon har inte tid att gå ut och hitta sig en partner. Både jag och min fru är oroliga för att hon aldrig kommer att hitta en äkta make.

I Kina finns 180 miljoner singlar, och många fler män än kvinnor.

Föräldrarna hjälper barnen att hitta sin andra hälft

Enligt tradition ska mannen tjäna mer, och ha bättre utbildning än kvinnan han gifter sig med vilket skapar problem för män med lägre inkomster och kvinnor med karriärer.

Så föräldrarna i parken gör vad de kan för att hjälpa sina barn på traven.

Speed dating allt populärare

I staden Shanghai möts 400 unga människor som hoppas finna någon att gifta sig med. Det kallas speed dating.

– Idag arbetar både kvinnor och män mycket och är ekonomiskt oberoende.berättar Jin Yao. Man har så höga krav på sin partner och jämför sig med andra hela tiden. Det är lättare att vara ensam än att nöja sig med för lite...

Tänkbart är det också att det är ettbarnspolitiken som gör att många unga inte har fostrats till att anpassa sig till en partner.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.