Sert, en av det så kallade havets folk, har vägrat lämna Phukets södra udde i Thailand. Foto: SVT

Ursprungsbefolkning i Thailand fördrivs – på grund av turism

Uppdaterad
Publicerad

I resebroschyrerna är de en turistattraktion bland andra, de kallas de Sea Gypzies men själva säger de Chao Lay – ungefär Havets folk. Fiskarfolket som bott på stränderna så länge någon minns fördrivs med våld för att ge plats åt nya hotell.

De bor i små samhällen på stränderna längs med Andamanhavet utmed Thailands västra kust. Här har de bott och levt av vad havet gett, så länge någon kan minnas.

Men med allt mer ökat tryck från turisterna, på nya oexploaterade stränder, så hotas hela deras existens. De fördrivs från strand efter strand, bort till platser där fisken inte är lika lätt att fånga och där livet inte är som det brukar vara.

Vill bygga hotell på deras strand

På Phukets södra udde möter SVT:s Korrespondenterna Sert, han är en av några som har protesterat och vägrat att flytta.

– Från början ville de stänga av den här vägen och hindra oss från att komma fram till våra heliga platser, säger Sert som är en av havets folk.

Vi träffar honom på den strand han och hans familj bott på sen generationer tillbaka. Men nu vill en investerare bygga hotell på ”deras” strand.

Skulle stoppas med stenbumlingar

När Sert och de andra i byn vägrade flytta på sig dumpade investeraren först två stora lastbilsflak fulla med stora stenbumlingar över vägen som gick till deras heliga tempel.

På filmer som vi har fått se kan man sen se hur ett hundratal män med påkar går till våldsamt angrepp på byborna.

Sert och flera andra blir kraftigt och brutalt nedslagna i ett försök att skrämma bort dem från platsen.

– Företaget vill ge oss sex meter strand, berättar Sert. Men det räcker inte, för när tidvattnet kommer försvinner en stor bit av stranden så det finns inte mycket kvar att dra upp båtarna på.

”Det är en helig plats”

Det finns inga exakta uppgifter om hur många de är, havsfolket, men mellan 3.000 och 9.000 är de människor som lever i små samhällen utmed kusterna runt Andamanhavet.

Länge var de statslösa utan några som helst rättigheter till skola eller sjukvård. Men de har bott här, så länge någon kan minnas.  Och Sert beskriver för oss precis hur viktig den här platsen är för honom och de andra i byn;

– Det här är en helig plats, det känns att våra förfäder finns med oss här och skyddar oss. När vi åker ut och fiskar ber vi till förfäderna för att de ska skydda oss på våra resor. Om den här platsen inte finns kvar, finns inte heller de heliga andarna kvar.

Turisterna kräver orörda stränder

Många andra grupper av havsfolket har fördrivits från sina ursprungliga platser och tvingats flytta till stränder där fisket är mycket sämre. Och man kan ju fundera på vad som väntar nu, när allt fler turister kräver nya oexploaterade stränder att lägga sig på.

– Jag tänker att det vore bra om turisterna skulle kunna bo här vid sidan av oss, men låter oss ha den här biten kvar, då skulle de samtidigt kunna se hur våra liv ser ut, säger Sert. Men vi måste ha havet och stranden för att leva.

SVT PLAY| Korrespondenterna från tisdag 10/5 20.00: Se reportaget om Sea Gypzies och andra reportage om vad som sker i militärdiktaturens Thailand, utom synhåll för turisterna.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.