Läkare utan gränsers sjukhus blev svårt skadat i flygattacken. USA erkänner att sjukhuset träffades av misstag. Foto: TT

General: ”Sjukhuset träffades av misstag”

Uppdaterad
Publicerad

USA:s högste befälhavare i Afghanistan medger att USA låg bakom bomben mot Läkare utan gränsers sjukhus i Kunduz, uppger AP.

General John Campbell säger i ett vittnesmål till amerikanska senatens försvarsutskott att det var ett beslut från USA:s sida att genomföra flygattacken och att Läkare utan gränsers sjukhus ”träffades av misstag”, uppger AP. Enligt John Campbell var det afghanska styrkor som uppgav att de var beskjutna av talibaner och bad amerikanskt flyg om hjälp.

– För att vara tydlig. Beslutet att kalla in flygplanen var ett amerikanskt beslut som togs inom amerikansk befälsordning. Ett sjukhus träffades av misstag. Vi skulle aldrig medvetet sikta på en skyddad sjukvårdsanläggning, sa general Campbell till senaten, uppger Reuters.

Campbell sa att han gett instruktioner om att amerikanska styrkor ska få mer utbildning för att misstag som det i Kunduz inte ska hända igen.

Minst 19 dödades i flyganfallet

Bombningen av sjukhuset i Kunduz i Afghanistan skedde natten mot lördagen och dödade minst 19 personer. Cirka 30 personer saknas. Sjukhusets huvudbyggnad med avdelningarna för intensivvård, akutvård och fysioterapi förstördes helt i attackerna. Efteråt försökte de överlevande läkarna desperat att rädda livet på sina skadade kollegor och patienter genom att sätta upp en provisorisk operationssal i ett oskadat rum.

I över en timme föll bomberna i 15-minuters intervaller, uppger Läkare utan gränser.

– Bomberna slog ned och sedan hörde vi planen cirkulera runt oss, säger Herman Nagarathnam, som överlevde attacken.

”Patienterna brändes till döds”

I ett pressmeddelande från organisationen beskriver han de fruktansvärda scenerna som utspelade sig på sjukhuset.

– Det blev en paus sedan kommer fler bomber. Det hände om och om igen. När jag till slut tog mig ut från kontoret, stod hela huvudbyggnaden i lågor. De som kunde, tog sig till två bunkrar för att skydda sig. Men patienter som inte kunde gå, brändes till döds i sina sängar, säger han.

Under måndagen framförde USA:s president Barack Obama sina kondoleanser för händelsen. Läkare utan gränser har kallat bombningarna för ett krigsbrott.

– Den här attacken är avskyvärd och en grav överträdelse av internationella krigslagar, sa Meinie Nicolai, chef för Läkare utan gränser, i lördags.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.