Journalisten James Foley försvann i nordvästra Syrien i november 2012. Foto: TT

USA-journalist halshöggs av IS

Uppdaterad
Publicerad

Extremiströrelsen Islamiska Staten (IS) mördade natten till i dag en kidnappad amerikansk journalist genom att skära halsen av honom.

Mordet videofilmades och filmsekvensen publicerades på internet. Videon hade titeln ”Ett budskap till Amerika”, och på filmen ses en man i en orange dräkt stå på knä i ett ökenlandskap.

Försvann 2012

Amerikanska regeringstjänstemän har bekräftat att mannen på bilden är frilansjournalisten James Foley. Foley försvann i Syrien i november 2012.Bredvid Foley står en svartklädd man som säger att Foley ska dödas som hämnd för de luftangrepp mot IS i Irak som USA:s president Barack Obama beordrat.

Terroriströrelsen IS

Foley tvingas inför kameran säga att: ”Jag ber mina vänner, min familj och dem jag älskar att göra uppror mot mina verkliga mördare – den amerikanska regeringen. För det som kommer att hända mig är bara ett resultat av deras självbelåtna kriminalitet.”

Sedan skär den svartklädde mannen halsen av sitt offer och strax därpå visas ännu en tillfångatagen amerikansk frilansjournalist upp i bild.

”Denna amerikanske medborgares liv, Obama, hänger på ditt nästa beslut”, säger den maskerade mannen.

Obama uttalar sig

President Obama planerar ett uttalande om det inträffade senare i dag, men att han skulle förändra USA:s politik eller militära agerande i Irak på grund av mordet och hotelsen i videon är uteslutet.

Men medvetenheten om att riskerna för journalister som arbetar i Syrien och Irak ser ut att bli än större kommer att göra rapporteringen mer bristfällig. Och det våld som invånarna i stora delar av Syrien och Irak nu tvingas leva med är närmast ofattbart.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Terroriströrelsen IS

Mer i ämnet