En amerikanskt F-16 lyfter från det turkiska flygfältet Incirlik år 2003 för ett rutinuppdrag över Irak. Nu har utländskt flyg åter tillåtelse att använda det turkiska flygfältet när den syriska gränsen, denna gång för att bekämpa IS – men enligt ett nytt beslut kan attacker också komma att utföras mot syriska regeringsstyrkor. ARKIVBILD. Foto: TT

USA kan anfalla Assadstyrkor

Uppdaterad
Publicerad

USA har beslutat att det kan bli aktuellt med flyganfall även mot regeringsstyrkor i Syrien, uppger källor i Vita huset. Utlösande orsak skulle vara om militären angriper rebeller som utbildats av USA.

Beslutet kan innebära att USA blir mer indraget i det kaotiska kriget i Syrien, där en uppsjö olika grupper strider mot varandra. Hittills har de USA-ledda flyganfallen riktats mot Islamiska staten (IS). Men i fredags bombade USA för första gången andra stridande, sedan de anfallit de USA-utbildade rebellerna.

USA inledde i maj ett program som går ut på att utbilda upp till 5.400 stridande som ska delta i kampen mot IS.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.