Nordkoreas diktator Kim Jong-Un (vänster) har under 2016 lyckats utveckla landets kärnvapentester och missilövningar, enligt USA:s vice utrikesminister Antony Blinken (till höger) Foto: TT

USA: Kärnvapenhotet från Nordkorea allt mer akut

Uppdaterad
Publicerad

USA, Sydkorea och Japan bekymrar sig allt mer för Nordkoreas utveckling av kärnvapentester och missilövningar, detta efter ett år där den stängda diktaturen gjort stora framsteg på området. ”För varje dag som går blir hotet allt mer akut”, sade USA:s vice utrikesminister Antony Blinken efter ett möte med sina motsvarigheter i Sydkora och Japan.

Det som Nordkorea lyckas med just nu är att hela tiden förbättra kvalitén i de tester med kärnvapen och övningar med missiler som genomförs i landet.

Under 2016 ska diktaturen ha genomfört totalt 24 missilövningar och två separata tester av kärnvapen, detta framförde USA:s biträdande utrikesminister, Antony Blinken, vid en pressträff under fredagen.

Nordkorea-krisen

– Även ett så kallat misslyckande innebär framsteg (för Nordkorea), sade Blinken och menar att det går att se hur diktaturen lär sig av sina misstag för att utveckla sin teknik.

– För varje dag som går blir hotet allt med akut.

”Livsviktig press på Nordkorea”

Uttalandet kom efter att Blinken träffat sina motsvarigheter från Japan och Sydkorea. På agendan för mötet med de tre vice utrikesministrarna stod bland annat det uttalande som Kim Jong Un gjorde i sitt nyårstal i söndags.

Där sade diktatorn att Nordkorea nu är nära att kunna börja testa långdistansmissiler, så kallade ICBM. Dessa missiler är av en sådan karaktär att de skulle kunna nå ända till USA, rapporterar Reuters.

– Samtidigt är det livsviktigt att vi sätter en ihållande och omfattande press på Nordkorea att stoppa dessa program, för att komma tillbaka till förhandlingsbordet och engagera dem i kärnvapennedrustning, sade Blinken.

Trump: ”Kommer inte att hända”

USA:s tillträdande president Donald Trump uttalade sig så sent som i måndags, efter Kim Jong Uns nyårstal, om kärnvapenhotet från Nordkorea. I ett inlägg på twitter skrev Trump att de ICBM-tester diktatorn deklarerat att man avser inleda ”inte kommer att hända”.

Från Japans sida räknar man inte med att Trump som president, den 20 januari, kommer att förändra USA:s hållning till Nordkorea, skriver Reuters.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Nordkorea-krisen

Mer i ämnet