Foto: AP

USA-kongress ändrar NSA-övervakning

Uppdaterad
Publicerad

USA:s kongress beslutar om stora förändringar för landets underrättelsetjänst efter en utdragen politisk debatt. President Barack Obama kommer att godkänna lagen så snart som möjligt

Kongressen beslutade sent på tisdagen om omfattande förändringar i reglerna för underrättelsetjänsten NSA:s övervakning av data- och teletrafik i den lag som går under beteckningen Patriot Act.

Senaten röstade efter utdragna förhandlingar för att den omfattande och kontroversiella insamlingen av data som genomdrevs direkt efter terrorattackerna mot New York och Washington den 11 september 2001 inte får ske som tidigare.

Domstolsbeslut krävs

Representanthuset har redan röstat igenom förändringen. Lagen godkänner dock flera nationella säkerhetsprogram som rör underrättelsetjänsterna. Teletrafik ska fortsättningsvis sparas av teleoperatörerna och kan utkrävas efter domstolsbeslut.

Patriot Act upphörde att gälla natten till måndagen, varpå underrättelsetjänster tvingades att upphöra med insamling av datatrafik. Den nya lagen, som kallas USA Freedom Act, röstades igenom med 67 ja-röster och 32 nej-röster i senaten.

Presidenten kommer att skriva på

Obama meddelade på sitt Twitterkonto att han kommer att skriva under lagen ”så snart jag får den”. Enligt presidenten ska den nya lagen skydda både den enskildes rättigheter och nationens säkerhet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.