Mamman till palestinsk-amerikanske Tariq Abu Khder visar porträttet på sonen efter misshandeln. Foto: AFP

USA-kritik mot misshandel i Israel

Uppdaterad
Publicerad

USA:s regering är ”djupt oroad” över uppgifter om att en amerikansk tonåring som hållits av polisen i Israel misshandlats svårt efter gripandet.

Utrikesdepartementets talesperson Jen Psaki säger att USA starkt fördömer varje form av överdriven våldsanvändning och kräver en utredning av händelsen.

15-årige Tariz Abu Khdeir frihetsberövades i torsdags i samband med oroligheterna som uppstod efter att en palestinsk 16-åring kidnappats och bränts till döds – i vad som tros vara en hämnd för de tre israeliska tonåringarna som mördades i juni.

Tonåringar mördade i Mellanöstern

Misshandlas av tre gränspoliser

Videoklipp som publicerats på internet visar hur en person – som tros vara Tariz Abu Khdeir – misshandlas av vad som misstänks vara tre israeliska gränspoliser samtidigt som han ligger på marken med handfängsel. Poliserna sparkar och slår på personen, till synes medvetslös, som sedan bärs i väg av poliserna.

– Jag minns att två personer slog mig bakifrån, då svimmade jag, det är allt jag minns, säger Tariz Abu Khdeir när han svarar på journalisters frågor.

Vad tycker du om situationen?

– Jag är mållös, jag vet inte vad jag ska säga, svarar Tariz Abu Khdeir.

Tariz Abu Khdeir är kusin till den mördade palestinske tonåringen.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Tonåringar mördade i Mellanöstern

Mer i ämnet