ARKIVBILD. Foto: TT

USA lägger ner rebellutbildning i Syrien

Uppdaterad
Publicerad

President Barack Obama lägger ner utbildningen av pålitliga rebellsoldater i Syrien. USA har anslagit 500 miljoner dollar till projektet som är ett stort misslyckande. Nu ska man istället stödja och beväpna redan existerande grupper som har erfarna ledare, men inte försöka värva nya rebeller, bekräftar Pentagon.

Tanken med USA:s projekt har varit att få marksoldater i Syrien som skulle kunna följa upp de flygattacker som den USA-ledda alliansen utför mot terroristgruppen Islamiska staten, IS.

Enligt New York Times bekräftar nu källor inom Obama-administrationen att programmet läggs ner. Det är ett erkännande av att projektet har misslyckats.

Syrienkriget

En högt uppsatt källa i försvarsdepartementet säger till New York Times att man inte ska fortsätta att rekrytera ”moderata” syriska rebeller för att gå igenom träning i Jordanien, Qatar, Saudiarabien eller Förenade arabemiraten.

Enligt Reuters tillbakavisar dock försvarsminister Aston Carter uppgifterna om att utbildningen ska läggas ned, utan talar i stället om att ändringar ska göras.

Flygunderstöd till rebellgrupper

Ett mycket mindre träningcenter ska sättas upp i Turkiet. Där ska man utbilda en del ledare för oppositionsgrupper hur man tar kontakt med USA-alliansens flygkommando för att styra flygräder mot IS-mål. Tanken är att amerikanska luftattacker ska understödja rebellangrepp.

Det anses i militära kretsar att det inte räcker att bekämpa en fiende med attacker från luften. Det behövs marktrupper som ska följa upp flygbombningarna. Att få till stånd detta har hela tiden varit USA:s stora huvudvärk när det gäller Syrien.

Vapen till rebeller

Problemet har hela tiden varit att hitta tillräckligt pålitliga soldater. De flesta är för extrema för USA-alliansens smak. En grupp som utbildades gick senare över till en terroristgrupp med sina avancerade vapen som man fått från USA. Istället ska USA nu stödja och beväpna redan existerande grupper som har erfarna ledare.

Dessa rebellgrupper ska, liksom tidigare, få amerikanska vapen och utrustning. Enligt The New York Times ska inga fler rebeller utbildas i Jordanien, Qatar, Saudiarabien eller Förenade arabemiraten. Nya, mindre baser ska däremot upprättas i Turkiet där små grupper, mestadels ledare för oppositionsgrupper, ska utbildas i operativa manövrar.

Ansetts som flopp

Enligt tidigare uppgifter från försvarshögkvarteret Pentagon ska det av projektet hittills bara tillkommit en handfull soldater. Programmet har alltså länge ansetts som en flopp. Att Pentagon nu går ut med detta besked kan också ses som ett erkännande av ett taktiskt misslyckande.

USA:s insats på 500 miljoner dollar har kritiserats sedan det visat sig att satsningen endast resulterat i fyra eller fem stridande rebeller inne i Syrien. Tanken var att skapa en styrka på 5 400 rebeller i år och uppemot 15 000 nästa år.

Detta sker samtidigt som Ryssland har inlett en flygoffensiv i Syrien och har fått hjälp med marktrupper som tillhör den reguljära syriska armén som lyder den syriske diktatorn Bashar al-Assad.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Syrienkriget

Mer i ämnet