Foto: TT

USA lättar på Kubaembargo

Uppdaterad
Publicerad

USA:s president Barack Obama lättar på embargo och reserestriktioner gentemot Kuba.

USA vill normalisera relationen mellan länderna och planerar därför att även öppna en ambassad på Kuba. Kuba kommer i sin tur att öppna en ambassad i Washington. Länderna har inte haft diplomatiska relationer sedan 1961.

Fler typer av resor till Kuba tillåts

Vidare kommer man att lätta på reserestriktionerna till Kuba för amerikanska medborgare. I dag får de flesta amerikaner inte besöka ön. Amerikanska turister kommer inte att få åka till Kuba i fortsättningen heller, men fler typer av resor kommer att tillåtas.

USA lättar Kubaembargot

Barack Obama har under sin tid som president försiktigt lättat på trycket mot Kuba, men dessa ändringar i USA:s policy är de mest omfattande sedan handelsembargot infördes under Kalla kriget.

Enligt källor till Reuters kommer förändringarna nu för att Obamaadministrationen inte tror att den tidigare policyn har fungerat.

Försöken att normalisera relationen har kritiserats av bland annat den republikanske, Kuba-ättade, senatorn Marco Rubio som kallade dem för ”absurda”.

– Tron att större möjlighet att resa till Kuba och sälja fler varor, att det skulle leda till demokratisering är absurt, sa han till Fox News.

Första samtalet på över 50 år

Tidigare i dag kom det rapporter om att länderna har kommit överens om en fångväxling. Amerikanen Alan Gross och ytterligare en amerikansk medborgare som har suttit fängslande på Kuba samt tre kubaner som sitter fängslade i Florida för spioneri sedan 2001 släpps.

Den amerikanske presidenten Barack Obama och Kubas president Raul Castro talade i går i telefon i 45 minuter, skriver AP. Det är den första ordentliga konversationen mellan en amerikansk och en kubansk ledare på över 50 år. I kväll väntas de båda göra officiella uttalanden angående förändringarna i relationen mellan länderna.

FN välkomnar nyheten

FN:s generalsekreterare Ban Ki-moon kallade nyheten ”väldigt positiv”.

– Det är på tiden att Kuba och USA normaliserar sin relation. Jag välkomnar utvecklingen hjärtligt.

Även påven Franciskus som manade länderna till dialog kring fångarna som nu släpps gratulerade USA och Kuba.

Fakta: Kubas relationer med USA

1898 steg amerikanska soldater i land vid Guantánamo-viken i östra Kuba och hjälpte kubanerna att kasta ut kolonialmakten Spanien. 1902 fick Kuba sin första president.

Fram till 1959, då Fidel Castro och hans gerilla tog över makten i Kuba genom att störta Fulgencio Batista, fanns USA med i bakgrunden och drog i trådarna, bland annat genom att hjälpa Batista att genomföra en statskupp 1934 när USA höll på att tappa greppet om önationen.

Konflikten mellan Kuba och USA fördjupades med det misslyckade invasionsförsöket vid Grisbukten 1961 med amerikanskt stöd. Kulmen nåddes under Kubakrisen 1962 när USA reagerade häftigt när sovjetiska avskjutningsramper för kärnvapenbärande missiler planerades på ön.

Den amerikanska handelsblockaden tvingade Kuba efter 1961 att nästan helt förlita sig till Sovjetunionen och Östeuropa. Efter de politiska omvälvningar där i början på 90-talet gick Kuba in i en svår ekonomisk kris.

Blockaden innebär att amerikanska företag i princip inte får handla med Kuba och att amerikanska medborgare inte får besöka landet. Blockaden har både skärpts och mildrats under åren.

När Barack Obama tillträdde som USA:s president 2009 ökade hoppet om att bilägga den gamla fiendskapen mellan USA och Kuba. USA har lättat på vissa restriktioner, men i huvudsak har blockaden bestått.

Källa: Landguiden, Nationalencyklopedin (TT)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

USA lättar Kubaembargot

Mer i ämnet