Rex Tillerson vid sitt statsbesök i Sydkorea. Foto: TT/Reuters

USA: Militära åtgärder mot Nordkorea är ett alternativ

Uppdaterad
Publicerad

USA:s utrikesminister Rex Tillerson säger att militära åtgärder mot Nordkorea är ett alternativ för USA, om kommunistdiktaturens vapenprogram betecknas som ett hot.

Vid ett besök i den demilitariserade zonen i Sydkorea sa utrikesminister Rex Tillerson att det ”strategiska tålamodet” har tagit slut och att USA nu ser över nya former av diplomatiska och ekonomiska åtgärder, samt säkerhetsåtgärder mot Nordkorea.

Tillerson anlände till Sydkorea från Japan och konstaterade att 20 års försök med att få Nordkorea att avsluta sitt kärnvapenprogram hade misslyckats.

”Ett alternativ”

Nordkorea har genomfört fem kärnvapentester och provskjutit ett stort antal robotar.

På en fråga om militära åtgärder är ett alternativ för att stoppa Nordkorea svarade USA:s utrikesminister:

– Givetvis vill vi inte att situationen utvecklas till en militär konflikt.

Men, fortsatte Tillerson: – Om hotet från deras vapenprogram ökar till en nivå som kräver att vi agerar, så är (militära åtgärder) ett alternativ.

Flyttar försvarssystem

Efter Nordkoreas robotövning tidigare i mars meddelade USA att man börjar flytta den utrustning som behövs för att kunna bygga upp det avancerade och högst kontroversiella missilförsvarssystemet THAAD till Sydkorea. Beslutet har väckt ilska hos Kina som menar att missilförsvarssystemets kraftiga radar är ett säkerhetshot.

Rex Tillerson försvarade placeringen av THAAD och menade också att Kina och de övriga grannarna till Nordkorea kan göra mer.

– Jag tycker inte att vi fullt ut har gjort alla de åtgärder som är möjliga att genomföra när alla länder är med och bidrar i FN:s säkerhetsråd.

Under fredagen skrev president Trump om Nordkorea på Twitter. Foto: Twitter

Trump kritiserade Kina

Tillerson uttryckte också oro över rapporterna om att Kina påbörjat olika ekonomiska åtgärder mot Sydkorea efter beskedet om det amerikanska missilförsvarssystemet.

Även president Trump uttalade sig om Nordkorea och Kina under fredagen. På sitt Twitterkonto skrev han:

”Nordkorea beter sig mycket illa. De har ”lekt” med USA i åratal. Kina har gjort väldigt lite för att hjälpa till!”

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.