USA och Kina överens om Nordkorea

Publicerad

USA och Kina är överens om en ny FN-resolution om Nordkorea efter landets kärnvapentest och senaste raketuppskjutning, uppger Vita huset.

Länderna har enats om ”vikten av ett starkt och gemensamt internationellt svar på Nordkoreas provokationer”, enligt säkerhetsrådets talesperson.

Resolutionen kommer att innehålla utökade sanktioner mot landet och väntas gå till omröstning i säkerhetsrådet inom kort, enligt diplomatkällor. De två stormakterna uppges ha förhandlat fram resolutionstexten under de senaste veckorna, efter att Nordkorea genomförde sitt fjärde kärnvapentest i början av januari.

Bland de föreslagna sanktionerna ska finnas svartlistning av ett flertal personer och statliga organ.

Tidigare har Kina och USA haft tydliga meningsskiljaktigheter om hur man ska reagera på Nordkoreas beteende, där Peking understrukit dialog med landet och mildare sanktioner.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.