USA:s utrikesminister John Kerry och Rysslands utrikesminister Sergej Lavrov skakar hand efter Syrien-uppgörelsen. Foto: TT

USA och Ryssland överens om fredsplan för Syrien

Uppdaterad
Publicerad

USA och Ryssland har enats om ett avtal som ska leda till fred i Syrien. Planen går bland annat ut på att försöka minska lidandet och gemensamt attackera terrorgrupper i landet. Samtidigt fortsätter våldet – med 25 dödade i ett flyganfall i Idlib på söndagen.

Efter en maratonförhandling i schweiziska Genève kunde till slut USA och Ryssland presentera en plan för att få stopp på inbördeskriget i Syrien, som slitit sönder landet och lett till den största flyktingkrisen sedan andra världskriget.

– Om det här avtalet håller kommer vi att se en betydande minskning av våldet i Syrien, sade USA:s utrikesminister John Kerry vid presskonferensen tillsammans med sin ryske kollega, och tillade att hjälpförsändelser kommer att skickas dit de behövs som mest.

Syrienkriget

Syriens regim ”godkänner” uppgörelsen enligt den statliga nyhetsbyrån Sana.

”Ett upphörande av fientligheter inleds i Aleppo på grund av humanitära skäl” skrev Sana som hänvisade till ”infomerade källor”.

Bygger inte på förtroende

Enligt Kerry är USA redo att gå extra långt, då man tror att Ryssland kan pressa Syriens president Bashar al-Assad till förhandlingsbordet för att få till ett fredsavtal.

– Ingen bygger det här (avtalet) på förtroende. Det kommer att bygga på tillsyn, efterlevnad och ett ömsesidigt intresse. Det här är en möjlighet, och inte mycket mer än så innan det blir verklighet, sade han enligt The Guardian.

USA, som stödjer vissa rebellgrupper samt den kurdisk-arabiska alliansen SDF där bland annat YPG-milisen ingår, och Ryssland, som stödjer Assadregeringen, uppmanar alla sidor i konflik ten att lägga ned vapnen vid solnedgången den 12 september, första dagen av den muslimska högtiden id al-adha.

Ska flygbomba IS

Sju dagar efter det att vapenstilleståndet införs, förutsatt att det följs, ska USA och Ryssland inrätta en gemensam bas för att med flygattacker bekämpa terrororganisationerna IS och Jabhat Fateh al-Sham – tidigare al-Nusra-fronten.

– Syriska regeringen har informerats av oss om det här arrangemanget, och är beredd att följa det, sade Rysslands utrikesminister Sergej Lavrov enligt AFP.

Kerry sade å sin sida att även den syriska oppositionen är beredd att följa planen, om regimen i Damaskus visar att den menar allvar med att följa uppgörelsen.

Välkomnar vapenvila

Den syriska oppositionella paraplyorganisationen High Negotiations Committee (HNC) välkomnar att Washington och Moskva enats om ett fredsavtal för Syrien.

– Vi hoppas att det här kan bli början på slutet av denna svåra prövning för landets civila, säger HNC:s talesperson Bassma Kodmani, enligt AFP.

Utrikesminster Margot Wallström (S) kommenterar beskedet på Twitter:

”Välkomnar USA-Rysslands överenskommelse om vapenvila i Syrien. Om den träder i kraft och upprätthålls kan en politisk övergång till fred vara i sikte.”

Även EU:s utrikeschef Federica Mogherini är optimistisk.

– Överenskommelsen är väldigt välkommen. Alla parter i konflikten, undantaget de som har betecknats som terroristorganisationer av FN:s säkerhetsråd, måste nu säkerställa att det implementeras effektivt, säger hon.

Klen lindring för offren

Men den humanitära situationen i Syrien är akut och en kort vapenvila en klen lindring för krigets offer. Befolkningen är på många platser i skriande behov av mat, sjukvård, mediciner, rent vatten och bränsle.

Enligt Läkare utan gränsers ordförande Katrin Kisswani är behoven på flera sätt oöverblickbara, då möjligheten för hjälporganisationer att verka i landet är liten.

– Det här är den största humanitära katastrofen som pågår och i flera olika områden har striderna trappats upp.

Många människor befinner sig under belägring vilket gör att de inte kan ta sig därifrån och att nödhjälpen inte når fram. Vapenvilan öppnar för större möjligheter att föra in förnödenheter i landet, samtidigt är hon inte övertygad om att detta kommer att ske.

– Än i dag har vi inte sett några initiativ eller tecken som har lett till att läget har förbättrats och att man når fram till människor med behov, säger hon.

25 döda på söndagen

Samtidigt fortsätter våldet. På lördagen dödades minst 25 personer i flyganfall mot en marknadsplats i den rebellkontrollerade staden Idlib i norra Syrien. Det skedde bara timmar efter att fredsplanen som Ryssland och USA kommit överens om blev känd.

Under de senaste veckorna har bombningarna av byar och städer i Idlibprovinsen, där staden Idlib är huvudort, intensifierats. I området styr en koalition av mestadels militanta islamister.

Så är avtalet i korthet

  • Avtalet består av fem dokument, som ska blåsa nytt liv i den fallerade vapenvilan som beslutades i februari. Det ska också reglera det militära samarbetet mellan USA och Ryssland.
  • Från och med solnedgången på måndag ska de ryskstödda regeringsstyrkorna och USA-stödda oppositionsgrupperna upphöra med striderna i förtroendebyggande syfte samt för att kunna skicka in humanitär hjälp i belägrade områden.
  • Båda sidor ska dra sig tillbaka från den strategiskt viktiga vägen Castello i Aleppo för att skapa en demilitariserad zon. Oppositions- och regeringsgrupper ska tillåta säkert tillträde via Ramouseh in i stadens södra delar.
  • Sju dagar efter att striderna upphört ska USA och Ryssland bilda ett center för att bekämpa Islamiska staten och Jabhat Fateh al-Sham, tidigare känt som Nusrafronten, genom koordinerade flyganfall. Centret ska också skilja ut terrorister från den vanliga oppositionen.
  • Syriskt stridsflyg ska inte ha tillgång till området som USA och Ryssland genomför sina insatser i. Enligt USA:s utrikesminister John Kerry kommer det att sätta stopp för det urskillningslösa bombandet.

Källa: Reuters, BBC

Kriget i Syrien

  • I mars i år hade kriget i Syrien pågått i fem år. Då beräknades minst en kvarts miljon människor ha dödats och en miljon ha skadats i konflikten.
  • Mer än halva befolkningen är på flykt. 4,8 miljoner personer har flytt landet, de flesta till grannländerna Turkiet, Libanon och Jordanien. 6,5 miljoner är internflyktingar.
  • 13,5 miljoner människor, varav 6 miljoner barn, beräknas vara i behov av humanitär hjälp.
  • Sedan krisen inleddes har medellivslängden i Syrien minskat med 20 år. Fyra av fem lever nu i fattigdom. Andelen barn som går i skolan har fallit till 50 procent.

Fakta: FN

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Syrienkriget

Mer i ämnet