USA oroat av rysk militär i Syrien

Uppdaterad
Publicerad

I ett telefonsamtal med sin ryske kollega Sergej Lavrov har USA:s utrikesminister John Kerry uttryckt oro över rapporter om en rysk militär uppbyggnad i Syrien till stöd för president Bashar al-Assads regim.

”Utrikesministern gjorde klart att om sådana rapporter är riktiga så kan dessa åtgärder ytterligare eskalera konflikten, leda till större förluster av oskyldigas liv, öka flyktingströmmar och riskera konfrontation med koalitionen mot IS som opererar i Syrien” skriver amerikanska utrikesdepartementet.

USA leder de multinationella flygoperationerna mot extremistgruppen Islamiska staten (IS) i Syrien och Irak, och Moskva är sedan länge allierad med syriska regimen.

Syrienkriget

Tidningarna The New York Times och The Los Angeles Times har, med hänvisning till amerikanska regeringskällor, rapporterat att Ryssland skickat en militär förtrupp, teknisk utrustning för ledning och övervakning av flygtrafik samt monteringsfärdiga bostadshus för hundratals personer till ett syriskt militärflygfält nära kuststaden Latakia.

En del källor tror att Ryssland kan komma att förlägga uppåt 1 000 militärrådgivare på basen, men inga tror på planer i Moskva på många ryska trupper för att delta i striderna.

Kerry och Lavrov enades om att fortsätta diskussionerna om konflikten i Syrien senare under september.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Syrienkriget

Mer i ämnet