Barbara Kellerman är lektor i offentligt ledarskap vid Harvard University. Foto: SVT

”USA påminner lite om en bananrepublik”

Uppdaterad
Publicerad

Ett välkänt namn och pengar är stora fördelar för den som vill kandidera till höga politiska ämbeten i USA. Det är därför som kandidaterna ofta kommer från kända familjer, säger Barbara Kellerman, lektor vid Harvard University.

– Vi har alltid haft dynastierna, ända sedan republikens födelse. Men de är mycket vanligare nu, av två grundläggande skäl. Jag vill förresten poängtera att det mest handlar om familjerna Bush och Clinton. En orsak är berömmelse, som i vår tid blivit oerhört betydelsefullt. Det andra är pengar, säger Barbara Kellerman, som är lektor i offentligt ledarskap vid Harvard University.

– Politiska kampanjer kräver astronomiska summor i vårt land och har man ett välkänt namn är det betydligt enklare att skaffa de många miljoner dollar som krävs för att kandidera till höga ämbeten, säger hon.

USA-val 2016

Är det alltid en fördel att tillhöra en berömd politikerfamilj?

– Nej, absolut inte alltid. Som första dam utsattes ju Hillary Clinton för en stor personlig förödmjukelse. Så det behöver inte vara en fördel. Men ändå menar jag att den som kandiderar till ett politiskt ämbete och är både välkänd och kan skaffa fram kampanjpengar, måste vara rejält korkad för att det inte ska vara fördelaktigt.

”I grunden inte positivt”

Vad säger väljarna om dessa dynastier?

– Jag vet inte om det har sjunkit in än. Det är ju ännu inte avgjort... Att Hillary Clinton blir demokraternas kandidat är tämligen givet men det är inte lika säkert att Jeb Bush blir republikanernas kandidat.

– Det har skrivits ett antal artiklar om amerikansk nepotism och dynastibildning i allmänhet. Om Bush och Clinton verkligen ställs mot varandra i presidentvalet 2016, tror jag många amerikaner kommer att slås av att trots våra många medborgare, så kommer presidentkandidaterna från två familjer. Det är i grunden inte något positivt, säger Barbara Kellerman.

Du har till och med använt ordet ”bananrepublik” i sammanhanget.

– Det är en nedsättande benämning på länder som inte är demokratier på riktigt. Om USA betraktas som ett land med två presidentfamiljer... det är ganska pinsamt, speciellt om man tänker på den ursprungliga republiken, som ju ska föreställa en förebild för resten av världen. Att våra presidentkandidater flera gånger kommit från samma framträdande familjer är som sagt ganska pinsamt, för det påminner lite om en bananrepublik.

Agenda söndag 12 april kl 21.15 i SVT2.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

USA-val 2016

Mer i ämnet