USA passivt efter tortyrrapport

Publicerad

Den amerikanska administrationen får kritik av människorättsorganisationen Amnesty International för att ha underlåtit att vidta åtgärder sedan senatens tortyrrapport offentliggjordes i december.

Rapporten handlar om ett program som underrättelsetjänsten CIA använde och som innebar att militanta extremister efter 11 september-attackerna mot USA placerades i fängelse och utsattes för tortyr.

CIA tillämpade så kallade förstärkta förhörsmetoder, vilket innebar att underrättelsetjänsten tänjde på de tuffa förhörsmetoder som dåvarande presidenten George W Bush hade gett klartecken för.

Inget brott, enligt justitiedepartementet

Amnesty anser att den amerikanska regeringen inte har gjort ett dyft sedan rapporten offentliggjordes. Därmed slipper de som ägnade sig åt tortyren ställas till svars för sina handlingar.

Amnesty-forskaren Naureen Shah säger enligt nyhetsbyrån Reuters att justitiedepartementet har uppgett för journalister att rapporten har granskats utan att man funnit belägg för brott mot amerikansk lag.

Amnesty kräver namn på fängslade

Organisationen kräver att Vita huset avslöjar detaljerad information om alla hemliga fängelser som drevs inom ramen för CIA-programmet. Dessutom begär Amnesty att namnen offentliggörs på alla personer som hållits fängslade av amerikanska myndigheter och på dem som hållits fängslade av utländska regeringar på USA:s begäran.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.