Foto: TT

USA: Polisman frikänns från uppmärksammat dödsfall

Uppdaterad
Publicerad

Den polisman som stått åtalad frias från misstankarna för att ha orsakat en afroamerikansk mans död i samband ett ingripande.

Dödsfallet, som inträffade i Baltimore förra året, blev mycket uppmärksammat. Det var den 19 april 2015 som 25-årige afroamerikanen Freddie Gray dog i samband med ett polisingripande. Polisen anklagades för rasism och protesterna blev omfattande. I vissa fall urartade de till regelrätta upplopp.

Aktiviströrelse

Freddie Gray blev också ett av många ansikten som lyfts fram av aktiviströrelsen Black Lives Matter, som bland annat belyser polisvåld som drabbar afroamerikaner.

Även rättegångarna har väckt stor uppmärksamhet, och i dag friades alltså en misstänkt polisman från anklagelser ”Second-degree depraved heart murder” – vilket förenklat betyder att han inte brydde sig om att Freddie Gray kunde dö om han inte fick vård. Andra, lindrigare misstankar kvarstår dock. 

Videobevis

Den nu friade polisen var chaufför i den polispiket i vilken den gripne Freddie Gray transporterades. Gray dog senare på sjukhus av sina skador, bland annat bruten nacke, och det konstaterades att struphuvudet var krossat.

Freddie Gray greps när han försökte springa ifrån polisen. Enligt poliserna själva gick gripandet lugnt till medan ögonvittnen och videoupptagningar visar hur en polisman bland annat ska ha tryckt sitt knä mot hans nacke.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.