Foto: TT

Primärval i fem stater: Clinton och Trump favoriter

Uppdaterad
Publicerad

På lördagen hålls nya primärval i USA. Sammanlagt sju val äger rum i fem stater. Också i dessa stater är Hillary Clinton och Donald Trump favoriter.

Frågan är om den republikanska partielitens försök att stoppa Donald Trump ger något utslag i dessa val. Aktionerna mot honom är närmast inriktade på valen den 15 mars, då en rad stora delstater röstar.

Nomineringsvalen handlar ju om att utse delegater som i sin tur ska rösta på respektive partis presidentkandidat vid valen på partikonventen i juli i år.

USA-val 2016

Trump tippad vinnare

Republikanerna röstar i Kansas (40 delegater), Kentucky (46), Louisiana (46) och Maine (23). Totalt 155 delegatröster står på spel. Det krävs 1.237 delegater för att vinna nomineringen.

Hittills har Donald Trump 338 delegater, Texassenatorn Ted Cruz 236 och Florida-senatorn Marco Rubio 112. (Preliminära siffror, uppgifterna kan variera.)

Opinionsmätningar finns för Kentucky och Louisiana. De visar på att Trump skulle vinna. I båda delstaterna kommer Cruz tvåa och Rubio trea.

De flesta av dessa val är proportionella: Den som får 40 procent av rösterna får 40 procent av delegaterna, den som får 25 procent får 25 procent av delegaterna.

Frågan är om den senaste tidens medvetna satsning på Marco Rubio – som stöds av partietablissemanget – ger någon utdelning. Frågan är om han kan gå om Ted Cruz och åtminstone bli tvåa.

Hindra Trump

Den republikanska ledningens strategi verkar nu enligt medieuppgifter ha blivit att man ska försöka hindra att Trump få 1.237 delegater, så att man får ett ”öppet” partikonvent där man – genom förhandlingar och kompromisser – försöker rösta fram en annan kandidat än Trump under själva konventet.

Sedan länge har man tidigare haft en given segrare innan konventet börjar.

Ett sätt att göra det skulle vara att uppmana republikanska väljare att rösta på den kandidat i varje delstat som har chansen att komma tvåa. Det skulle kanske kunna försvåra Trumps chanser att snabbt vinna det erforderliga antalet delegater.

En annonskampanj ska försöka skada Trumps rykte och peka på att han är opålitlig och opassande som presidentkandidat för partiet.

Gäller tre delstater

För demokraternas del står 109 delegatröster på spel. Clinton har redan vunnit 609 och Bernie Sanders 412. (Preliminära siffror.) Det behövs 2.382 röster för att vinna demokraternas nominering.

Det är Kansas (33 delegater), Louisiana (51) och Nebraska (25) det nu gäller för demokraterna.

Opinionsmätningar för Kansas och Louisiana i slutet av februari visade att Clinton skulle vinna båda staterna, mest i Louisiana med stor andel svarta väljare.

Superdelegater

Demokraterna har dessutom ett särskilt system med så kallade superdelegater som inte väljs i direkta val. De cirka 712 delegater har sin makt i kraft av sin funktion i partiet (till exempel guvernör eller kongressledamot).

De kan rösta på vem de vill och kan i förväg tala om vem de stöder, fast de kan ändra sig som de vill. 

Ett 450-tal har redan uttalat sig för Clinton. Om man räknar med superdelegaterna, så som det ser ut nu, har Clinton 1.063 delegater och Sanders 431.

Det kan ses som ett sätt för den demokratiska partieliten att styra valet av presidentkandidat. Sanders-sidan protesterar kraftigt mot systemet.

Källor: thegreenpapers.com och realclearpolitics.com

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

USA-val 2016

Mer i ämnet