Kolkraftverket Plant Scherer i Georgia, USA. Foto: TT

USA-rapport: Människan bakom klimatförändring

Uppdaterad
Publicerad

Bevisen för att människan ligger bakom den globala uppvärmningen växer sig allt starkare. Det är slutsatsen i en amerikansk klimatrapport som verkar gå stick i stäv med den linje som ledande företrädare Trumpregeringen driver.

I den 477 sidor tjocka regeringsrapporten sägs att det är ”extremt troligt”, det vill säga med 95 till 100 procents sannolikhet, att den globala uppvärmningen orsakats av människor, främst på grund av koldioxidutsläpp genom förbränning av kol, olja och naturgas.

USA:s energiminister Rick Perry och miljömyndigheten EPA:s chef Scott Pruitt har båda uttryckt tvivel på att utsläpp av växthusgaser är den främsta orsaken till temperaturstegringen i världen.

Klimatkrisen

Kallade klimatförändringar en bluff

Donald Trump har många gånger innan han blev vald till president, kallat klimatförändringar för en bluff. Trump har också annonserat att USA ska lämna Paris-avtalet där landet lovat att minska sina utsläpp av växthusgaser med mellan 26 och 28 procent till år 2025. Samtidigt har Vita huset inte gjort något för att stoppa rapporten, som släppts av myndigheten National Climate Assessment, som övervakar klimatförändringar åt regeringen.

Sedan 1900 har temperaturen på jorden, enligt rapporten, stigit med 1 grad Celsius och havsnivåerna ökat med 20 centimeter. Värmeböljor, skyfall och skogsbränder har därmed blivit vanligare.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Klimatkrisen

Mer i ämnet