Beväpnad syrisk regimsoldat nära Homs. Foto: AP/TT

USA-utbildade rebeller gav vapen till al-Qaida

Uppdaterad
Publicerad

USA-utbildade rebeller i Syrien har gett ammunition och sex fordon till den al-Qaida-lierade Nusrafronten.

Händelsen är ännu ett tecken på att arbetet med att bygga upp en moderat syrisk styrka i kampen mot Islamiska staten börjar likna ett fiasko.

Befälhavaren för de 75 rebeller, som nyligen tog sig in i Syrien, ska ha överlämnat utrustningen i utbyte mot att få passera genom ett område som kontrolleras av jihadiströrelsen Nusrafronten, uppger den amerikanska armén. Utrustningen utgjorde 25 procent av den materiel som rebellgruppen försetts med av USA.

– Om rapporten om att NSF-medlemmar (New Syrian Forces) försett Nusrafronten med utrustning är korrekt, är det väldigt bekymmersamt och ett brott mot regelverket kring övningsprogrammet, säger överste Patrick Ryder vid USA:s militärkommando, enligt nyhetsbyrån AFP.

Inte effektivt nog

USA:s utbildningsprogram har kritiserats för att inte vara effektivt nog. Planen för det påkostade programmet var att årligen utbilda 5.400 moderata rebeller för att slåss mot Islamiska staten. Men utöver de 75 soldater som nu blivit av med sin utrustning har bara 54 rebeller skickats in i Syrien.

Flera av dem har dödats, medan andra har tillfångatagits eller skingrats. Endast elva ur den första kullen rebeller är fortfarande i stridsberedskap, och ingen av dem är kvar i Syrien.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.