Donald Trump, sonen Barron och Melania. Foto: TT

USA:s nya dynasti: The Trumps

Uppdaterad
Publicerad

I ett land utan kungligheter är dynastier essentiella. Rika och mäktiga amerikanska familjer med intressanta karaktärer har fascinerat folket långt innan Kennedyfamiljen förtrollade landet i mitten av förra seklet. Efter Roosevelts, Rockefellers och Adams är det nu dags för en ny familj: The Trumps.

Den formella definitionen av en dynasti är ”en period i ett lands historia då en viss familj eller släkt regerar”.

I USA år 2017 passar beskrivningen bättre på få familjer än just familjen Trump.

USA-val 2016

På fredag blir Donald Trump USA:s 45:e president och axlar därmed tre funktioner. Han blir statsöverhuvud, regeringschef och överbefälhavare och således en av världens mäktigaste personer.

Omsätter 90 miljarder

Samma dag tar hans två äldsta söner, Donald Jr och Eric Trump, över den dagliga kontrollen för Trump Organization, ett amerikanskt multinationellt konglomerat med totalt 144 företag i 25 länder, fördelade på fem kontinenter.

Företaget med 22.000 anställda har verksamheter inom fastigheter, hotell och restaurang, förlagsbranschen, underhållning, detaljhandel, kasinon, golfbanor, modellagentur, TV-produktion, utbildningar, vineri, accessoarer och finansiella tjänster och omsatte 2014 cirka 90 miljarder kronor.

Samtidigt som sönerna tar över så avsäger sig dottern Ivanka Trump sin roll som vice VD i företaget, då hon istället flyttar till Washington för att inta en inofficiell roll som USA:s ”första dotter”.

Familjen Trump under valnatten. Foto: TT

Vilka följer i Donalds fotspår?

Ivanka Trump har sagt att hon inte ska ha en politisk roll utan snarare vara ett stöd för sin pappa, men hon har redan varit delaktig i att ta fram ett förslag om utbyggd föräldraförsäkring som dels skulle innefatta sex veckors betald mammaledighet och dels att utgifter för barnpassning för låginkomsttagare skulle bli avdragsgilla.

Ivanka Trump är också gift med Jared Kushner, som utnämnts till senior rådgivare till den blivande presidenten.

Men hur blev familjen en av de mäktigaste i USA?

Och vilka av Trumps barn kommer, som sig bör i en dynasti, följa i faderns fotspår även när det gäller politiken?

Efterlämnade förmögenhet

Som de flesta i USA, ett land byggt av invandrare, har familjen Trump en relativt kort amerikansk historia. Allt började med att den då 16-årige tysken Friedrich Trumpf klev på ångbåten Eider den 7 oktober 1885, med destination Amerika.

Den unge Freidrich började snart kalla sig Frederick istället, och tog bort bokstaven f från sitt efternamn. Efter att ha börjat som frisör, gav han sig med sparade pengar in i fastighetsbranschen. När han återvände till hemstaden Kallstadt 1901 för att hitta sig en fru gjorde han det som en rik man.

När han dog i influensaepidemin 1918 efterlämnade han ett sjurumshus i Queens, fem tomter, 4.000 dollar i besparingar, 3.600 dollar i aktier och 14 lån. Allt sammantaget hade han en förmögenhet som i dagens värde var 4.5 miljoner kronor.

Diskriminering av svarta

Hans hustru Elizabeth och 13-årige sonen Fred bestämde sig för att fortsätta på samma bana.

De bildade företaget Elizabeth Trump & Son. Eftersom Fred var tonåring var det Elizabeth som stod för underskrifterna, och Fred som planerade byggnationerna.

Med ett lån på 800 dollar från sin mamma byggde Fred sitt första hus i Woodhaven 1923, ett hus som han kort tid senare sålde för nästan det tiodubbla. Under Freds styre byggde och ägde Elizabeth Trump & Son hus i Queens och New York.

Trump fick under de här åren kritik för att diskriminera svarta hyresgäster och på 1950-talet skrev folksångaren Woody Guthrie en låt med texten ”I suppose old man Trump knows just how much racial hate he stirred up”, efter att han bott i en av Trumps lägenheter i Brooklyn under en kortare period.

Tog med sonen

1973 drogs Fred Trump inför rätta just för att ha diskriminerat svarta hyresgäster men parterna förlikades innan rättegång.

Fred gifte sig med Mary Anne och de båda fick fem barn. Det stod tidigt klart att ett av dem, Donald John Trump, skulle följa i faderns fotspår. Han växte upp i villaområdet Jamaica Estates i östra Queens. En välbärgad uppväxt. Pappan körde Cadillac, mamman Rolls Royce.

Precis som sin far lät Fred Trump ofta sonen följa med till byggena, och på 1970-talet tog Donald Trump över företaget. Under hans kontroll ändrade företaget namn till Trump Organization och han utökade verksamheten med bland annat golfbanor, en modellagentur och ett vineri.

Ibland gick det bra, ibland mindre bra. Under 80-talet utnämndes Trump till ”Årets entreprenör” efter flera lyckade fastighetsaffärer och renoveringar som slutförts långt under budget. 90-talet blev desto tuffare.

Fred Trump, boxningspromotorn Don King och Donald Trump i New York 1986. Foto: TT

40 miljarder

1991 står Donald Trump, enligt egen utsago, på randen till konkurs efter flera misslyckade affärsprojekt. Han säljer flera företag och tillgångar för att bli likvid och med myndigheters hjälp klarar han sig från konkurs och så sakteliga vänder vindarna. Från att ha varit skuldsatt är nu Trump återigen en förmögen man.

2016 rankade tidningen Forbes Donald Trump som nummer 324 på listan över världens rikaste, med en uppskattad förmögenhet på cirka 40 miljarder kronor.

Fastighetsmogulen, som av Secret Service fått just kodnamnet ”Mogul”, har i sin tur fem barn med tre olika fruar. Han har också åtta barnbarn.

Separerade 1997

Donald Jr, Ivanka och Eric har samma mamma, tjeckiskfödda Ivana Trump. Hon och Donald gifte sig den 7 april 1977 och barnen kom 1977, 1981 och 1984. Alla tre har i intervjuer berättat om hur de tyckte om att besöka sin pappa på kontoret under barndomen. Äktenskapet slutade i skilsmässa 1990 efter att det kommit fram att Donald Trump bedragit hustrun med Marla Maples, som blev hustru nummer två 1993, samma år som paret fick dottern Tiffany.

Makarna separerade 1997 och Maples flyttade då till Kalifornien med Tiffany, som därmed är det barn som haft minst kontakt med Donald Trump.

1998 träffade Trump den slovenska fotomodellen Melania Knauss som blev hans tredje hustru. De båda har tioårige sonen Barron.

Kärlek för affärer

I en intervju med ABC:s Nightline 2009 erkände Trump att hans fruar haft svårt att konkurrera med den kärlek han hade för företaget, och passionen tycks ha gått i arv till hans tre äldsta barn som alla tidigt involverade sig i Trump Organization.

Hittills har fyra generationer Trump haft framgång i USA:s fastighetsvärld, men på fredag påbörjas en helt ny arena.

Nu återstår att se om barnen följer i faderns fotspår även politiskt.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

USA-val 2016

Mer i ämnet