Foto: TT

Amerikanska fartyg på väg till Jemen

Uppdaterad
Publicerad

Amerikanska stridsfartyg är på väg mot Jemen för att stoppa iranska vapenleveranser till landets shiamuslimska Huthirebeller. Detta enligt källor inom den amerikanska marinen, uppger AP. Samtidigt tillbakavisas samma uppgifter av andra amerikanska försvarskällor.

Det ska handla om två amerikanska fartyg, USS Theodore Roosevelt och USS Vicksburg, som sänts till vattnen utanför Jemen.

Enligt källor inom den amerikanska marinen ska fartygen vara redo att stoppa eventuella iranska vapentransporter till Huthirebellerna.

Krisen i Jemen

Samtidigt uppger nyhetsbyrån Reuters att andra försvarskällor säger att det inte finns något specifikt uppdrag att stoppa iranska vapenleveranser.

Konflikten i Jemen innebär att två regionala stormakter ställs mot varandra. Huthirebellerna stöds av sina shiitiska trosfränder i Iran och Jemens president Abd Rabbu Mansur Hadi  av det sunnitiska Saudiarabien, uppbackat av bland andra USA.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Krisen i Jemen

Mer i ämnet