USA skärper tonen mot Syrien

Uppdaterad
Publicerad

En vecka efter att USA infört sanktioner mot Syrien hotar amerikanerna att vidta ytterligare åtgärder om inte regimen stoppar det brutala våldet mot demonstranterna.

”USA anser att Syriens förkastliga handlingar mot sitt folk kräver ett starkt internationellt svar”, skriver Vita huset i ett uttalande.

USA har infört restriktioner för transaktioner även riktade mot Maher al-Assad, presidentens bror, befälhavaren för den fruktade fjärde divisionen.

Restriktionerna inbegriper även chefen för Syriens underrättelsedirektorat Ali Mamluk, och Atif Najib, tidigare chef för underrättelsetjänsten i Daraa-provinsen, epicentrum för det politiska våldet.

Obamaregeringen har undvikit att rikta in sig på presidenten och har hittills inte kallat hem USA:s ambassadör i Damaskus, dit han skickades i januari för att förbättra relationerna mellan länderna.

Det senaste uttalandet fån Vita huset är det skarpaste hittills.

Under fredagen dödades minst 26 människor i oroligheterna.

TT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.