Ett av USA:s F-15-plan. Foto: KIRSTY WIGGLESWORTH/AP/TT

USA skickar tolv jaktplan till Europa

Uppdaterad
Publicerad

USA har skickat tolv jaktplan och omkring 350 soldater till Europa. Truppförflyttningen är en konsekvens av den spända relationen med Ryssland.

I fredags sändes F-15C Eagles-planen och soldaterna till Island och Nederländerna. Enheterna från Massachusetts och Kalifornien ska stärka Natos bevakning av Island, skriver CNN.

Island har en mindre kustförsvarsstyrka. Borträknat från den är landet den enda Natomedlemmen som inte har någon armé. Under kalla kriget hade USA en flygbas på ön, men den stängdes 2006. Sedan 2008 har USA skött luftbevakningen av Islands territorium.

F-15-planen ska även genomföra övningsflygningar i Nederländerna. Jaktplanen väntas stanna kvar i Europa till september.

Övningsflygningar

F-15 Eagle började användas 1975 och för närvarande har landet 249 plan i sin flotta.

De senaste åren har spänningarna mellan USA och Ryssland ökat, särskilt efter den ryska inblandningen i konflikten i Ukraina. USA:s senaste truppförflyttning är en del av USA:s Theater Security Packages, en roterande styrka som syftar till att öka det amerikanska flygvapnets kapacitet i Europa.

Ökad patrullering

Det här är inte de enda F-15-planen som skickas till Europa. I februari meddelade USA att man skulle skicka sex plan till Finland kopplat till Operation Atlantic Resolve, ett initiativ som USA tog 2014 för att visa Natomedlemmar att man står vid deras sida efter Rysslands ingripanden i Ukraina. Förflyttningen väntas ske nästa månad.

– Rysslands ökade patrullering med stridsflyg, bombflyg och ubåtar i Nordatlanten har riktat ny uppmärksamhet mot regionen och behovet för Nato att ha närvaro där också, säger Magnus Nordenman, chef för Transatlantic Security Initiative vid den USA-baserade tankesmedjan Atlantic Council, till CNN.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.