Sirte i norra Libyen.

USA slår till mot IS i Libyen

Uppdaterad
Publicerad

USA har för första gången via luftattacker slagit till mot IS i Libyen, skriver AP. Attacken kom efter en förfrågan från den libyska regeringen.

Luftattacken skedde på måndagen i den libyska staden Sirte, skriver nyhetsbyrån AP. IS uppges ha starka fästen i staden och styrkor som står bakom regeringen ska ha kämpat mot IS i staden sedan i maj, skriver TT.

”Flyginsatserna kommer att fortsätta”

Attackerna bekräftades av det amerikanska försvarshögkvarteret Pentagons talesperson Peter Cook. Han lade till att flyginsatserna ”kommer att fortsätta”. Dock kommer inte trupper sättas in på marken.

Cook ville dock inte säga när attackerna mot IS i Sirte ska sluta och sa att det för tillfället finns 1.000 IS-soldater där just ny.

Orsakade stora förluster

”De första attackerna skedde idag mot specifika områden i Sirte och orsakade stora förluster för fiendens led”, sa Libyens premiärminister Fayez Seraj i statlig TV på måndagen. Stora delar av Libyen har varit laglöst sedan forne diktatorn Muammar Gaddafi störtades.

Luftattacken är det första samarbetet mellan amerikansk militär och den FN-stödda regeringen i Libyen, skriver BBC. Obama godkände attacken efter att ha fått rekommendationer av försvarsministern.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.