Amerikanska soldater under en övning i Litauen. Foto: TT

USA placerar över 300 soldater i Norge

Uppdaterad
Publicerad

Från och med januari 2017 ska amerikanska soldater vara stationerade i Norge. Det är för första gången sedan Norge gick med i Nato 1949 som man tillåter att utländska soldater stationeras i fredstid.

Under måndagskvällen meddelade den norska regeringen beslutet att tillåta amerikanska trupper i Norge, skriver NRK. Till att börja med handlar det om ett försök, meddelar regeringen.

Stationeras nära Trondheim

330 amerikanska marinkårssoldater ska stationeras i Vaernes nära Trondheim från och med januari 2017. USA och Norge har tecknat ett avtal om en roterande styrka som ska öva och träna på norsk mark.

Norge var ett av länderna som grundande Nato 1949. Sedan dess har policyn varit att utländska styrkor inte ska vara fast stationerade i Norge i fredstid. Enligt NRK har Norges försvarsminister Ine Eriksen Søreide (Høyre) sagt att avtalet inte bryter mot den policyn.

Kritik inom regeringen

Beskedet möttes dock av kritik. Bland annat var Christian Tybring-Gjedde från Fremskrittspartiet kritisk till sin egen regering, och menade att beslutet kan reta Ryssland.

– Man bör hellre bidra till att lugna ned den ryska björnen, säger han till NRK.

– Vi måste sätta våra nationella intressen först, och jag är osäker på om USA och Norge har gemensamma intressen här, fortsätter han.

Ryssland oförstående

Under tisdagen kommenterade också Rysslands ambassad i Oslo beskedet.

”Med tanke på flera norska uttalanden om att det inte finns någon hotbild från Ryssland, skulle vi vilja veta i vilka syften Norge utökar sin militära potential,” skriver ambassaden i ett uttalande, som fortsätter:

”Icke-stationeringspolitiken, som även höll genom kalla krigets prövningar, har alltid gett Norge fördelar som ett partnerland över andra Nato-länder.”

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.