USA Today, en av USA:s största tidningar, tar ställning mot Donald Trump. Foto: AFP/AP/TT

USA Today tar ställning mot Trump

Uppdaterad
Publicerad

För första gången tar USA Today, en av USA:s största tidningar, ställning mot en amerikansk presidentkandidat. Det har aldrig tidigare hänt under de 34 år tidningen existerat. ”Donald Trump är inte lämplig att bli president”, skriver USA Today.

”Från den dag han lade fram sin kandidatur för 15 månader sedan fram till den första presidentvalsdebatten den här veckan, har Trump ideligen visat att han saknar det temperament, den kunskap, den stabilitet och ärlighet som Amerika behöver från sin president”, skriver USA Today:s Editorial Board i en artikel i tidningen i dag. USA Today är jämte New York Times och Wall Street Journal en av de största amerikanska tidningarna, med distribution i 50 stater och dessutom i bland annat Kanada och Europa.

Lång rad argument mot Trump

Samtidigt tar tidningen inte ställning för demokraternas kandidat Hillary Clinton, men lägger fram en lång rad argument för att inte rösta på Trump, bland annat:

USA-val 2016

Han är oberäknelig, han är illa rustad för att vara överbefälhavare, han sprider fördomar, hans karrär som affärsman är skakig och han har varit inblandad i tusentals rättegångar de senaste tre decennierna, han vägrar offentliggöra sina deklarationer, han uttalar sig oansvarigt, han har förgrovat den nationella debatten, han är en ”serielögnare”.

Tidningen skriver att Trump har byggt sin kampanj på trångsynthet och främlingshat och exemplifierar med hur han har byggt upp fientlighet mot mexikaner, muslimer och migranter och ifrågasatt att president Obama är född i USA.

Oklart om Trumps ekonomi

Är han så rik som han påstår? frågar sig tidningen också och svarar själv att ”ingen vet”. USA Today framhåller att Trump är den ende presidentkandidat för ett stort parti under de senaste fyra decennierna som vägrat offentliggöra sina skatteuppgifter.

Tidningen påminner om att Trump uppmanat ryska hackare att blanda sig i det amerikanska valet genom att offentliggöra Hillary Clintons epost.

Slutklämmen i artikeln är: ”Vad ni än gör, stå emot sirensången från en farlig demagog. För allt i världen rösta, men bara inte på Donald Trump”.

Andra tidningar, bland dem konservativa sådana, har också gått ut med att de inte stöder Trump. Bland dem finns Detroit News, Arizona Republic, Cincinnati Enquirer, Dallas Morning News och Houston Chronicle, enligt NBC News.

Flera av dessa har också sagt att de stöder Hillary Clinton, vilket alltså inte USA Today gör.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

USA-val 2016

Mer i ämnet