Iraks premiärminister Haider al-Abadi, USA:s utrikesminister Rex Tillerson and Australiens utrikesminister Julie Bishop poserar vid det globala mötet för att bekämpa IS som ägde rum i Washington i går onsdag. Foto: TT

USA trappar upp i kampen mot IS

Publicerad
Analys ·

USA vill öka trycket mot IS och al-Qaida. Samtidigt har Donald Trump lovat att inte dra in USA i några krig. Men tusentals amerikanska soldater har sänts till Irak och Syrien för att förstärka insatsen.

Eva Elmsäter

Utrikesreporter

Vid ett möte med den USA-ledda koalitionen mot IS i Washington talade utrikesminister Rex Tillerson om en upptrappning, men utan att gå in på några detaljer. Hans beskrivning av Trump-administrationens plan för att besegra IS lät rätt lik Obamas. Den strategin har ju också varit ganska framgångsrik.

Terrorgruppen IS har trängts tillbaka i både Irak och Syrien efter intensiva attacker från tre grupperingar, den USA-ledda koalitionen, Ryssland och Turkiet. Varken Ryssland eller Turkiet var med vid mötet i Washington. 

Ny fas

Däremot talar utrikesminister Tillerson nu om en ny fas i kampen mot IS. Där USA vill ha stöd från de övriga 68 i koalitionen, inte minst finansiellt. USA:s målsättning är att upprätta tillfälliga stabila zoner inne i Syrien dit flyktingar kan återvända.

Det är oklart om de stabila zonerna är samma sak som de säkra zoner som både Donald Trump och Hillary Clinton pratade om under valrörelsen. Turkiet har länge förordat sk säkra zoner. I praktiken är det turkiska förslaget en buffertzon längs den turkiska gränsen, för att förhindra att kurderna tar över området.

När utrikesminister Tillerson talar om stabila zoner i Syrien så är det något den amerikanska militärledningen säger sig inte ha fått order om. Det framkom av kommentarer från flera höga militärer. Militärhögkvarteret Pentagon har tidigare i år fått i uppgift att utarbeta en plan för att bekämpa IS, men det är oklart hur den mottagits i Vita huset.

Ökad närvaro

Den amerikanska militären har följt en strikt linje där trupperna inte ska gå in och slåss i frontlinjen. De amerikanska soldaternas uppgift är att hjälpa lokala styrkor slåss mot IS. Men nu ökar deras närvaro för varje vecka. Det gäller Irak och Syrien och det gäller också Jemen och Afghanistan.

Signalerna som Donald Trump sänder ut är motstridiga. Han vill agera skoningslöst mot terrorgruppen IS men vill inte låta amerikanska trupper fastna i konflikter utomlands. Donald Trump har kritiserat president Obamas policy att “leda bakifrån” men den amerikanska militären följer den officiellt fortfarande..

Mer marktrupp

Sedan Donald Trumps tillträde har däremot antalet amerikanska soldater på marken ökat. Det finns redan  500 amerikanska trupper i Syrien och 5000 amerikanska sk rådgivare i Irak.    

Ytterligare 200 specialsoldater förbereder stormningen av Raqqa, IS huvudstad. Och det är runt Raqqa den stora uppladdningen nu sker. Med ryska, turkiska, amerikanska och lokala sunniarabiska och kurdiska trupper.

USA låter andra sköta markstriderna med amerikanskt luftunderstöd. Det har fungerat någorlunda vid attackerna mot Mosul i Irak, och det förväntas vara i stort sett samma linje man följer vid attackerna mot Raqqa i Syrien.

Striden om Raqqa

Offensiven mot Raqqa har stött på förhinder innan den ens börjat. De deltagande grupperna står i konflikt med varandra vilket hindrar en gemensam attack mot staden.

De syriska kurderna och Turkiet står mot varandra och USA och Ryssland har tvingats hålla dem isär på slagfältet. De syriska kurderna har varit oerhört viktiga i kampen mot IS och har haft starkt stöd av USA.

Upptrappning

Upptrappningen runt Raqqa med amerikanska specialförband som luftlandsätter syriska rebeller inger oro. Det är möjligt att Obamas hårda gränser för antalet soldater i utländska insatser har ändrats. USA kanske är på väg in i ytterligare ett krig, menar kritikerna. Om USA tar över kampen mot IS kan det innebära en dramatisk ökning av antalet amerikanska stupade.

Upprättandet av så kallade stabila zoner i Syrien är också något som kan förändra den amerikanska insatsen i Syrien på allvar. Det skulle kräva en betydligt större militär närvaro för att säkra zonerna, åtminstone i luften. Det finns en risk att USAs militära roll i Mellanöstern utökas utan att det diskuterats i kongressen.

Det här är en analys

Slutsatserna är journalistens egna. SVT:s medarbetare agerar inte i något politiskt parti-, företags- eller intresseorganisations intresse. Det är förenligt med SVT:s sändningstillstånd §8 att ”kommentera och belysa händelser och skeenden”.