Donald Trump och Barack Obama. Foto: TT

USA: Trump har säkrat kandidaturen

Uppdaterad
Publicerad

Det har varit avgjort sedan ett par veckor, men nu är det definitivt: Fastighetsmagnaten Donald Trump har skrapat ihop tillräckligt många delegater för att bli republikanska partiets presidentkandidat i höstens val. Samtidigt går USA:s president Barack Obama ut med att han förstår omvärldens oro för att Trump ska vinna.

Affärsmannen Donald Trump har nu nått över den magiska siffran 1.237 delegater och därmed säkrat Republikanernas presidentkandidatur, rapporterar amerikanska medier med hänvisning till nyhetsbyrån AP:s delegatsräkning.

Att Trump skulle bli partiets presidentkandidat har i princip varit klart sedan i början av maj då rivalerna Ted Cruz och John Kasich, Texassenator respektive Ohioguvernör, kastade in handduken.

Obama uttalar sig

USA:s president Barack Obama har nu gått ut med att han förstår omvärldens ledares oro för Trumps framfart.

– De är skrämda av honom och av goda skäl. Eftersom en hel del av de förslag som han har gjort visar på antingen okunskap om världspolitiken eller en nonchalant attityd eller ett intresse av att få tweets och rubriker istället för att faktiskt tänka igenom vad som krävs för att hålla USA säkert, sade han vid en presskonferens i Japan.

Kallade mexikaner för våldtäktsmän

Frispråkige och populistiske Trump har skapat enorm entusiasm med sitt löfte att göra Amerika stort igen. I primärvalen har över 11, 5 miljoner människor röstat på honom, enligt oberoende Real Clear Politics.

Men han har också skapat avsky genom att kalla mexikaner för våldtäktsmän och sitt löfte att bygga en mur mot Mexiko. Hans kvinnosyn är ifrågasatt, bland annat efter ett uttalande i våras då han sade att kvinnor som gör abort bör straffas – något han senare tog tillbaka.

Om det var val i dag skulle Trump vinna knappt över Hillary Clinton, som väntas knipa Demokraternas kandidatur, med 43,4 procent mot 43,2 procent, enligt en sammanställning av mätningar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.