Utlänningar kan avrättas i Indonesien i dag

Publicerad

Omvärlden vädjar till Indonesien om att inte fullfölja planerna på att avrätta åtta utländska medborgare som dömts för knarksmuggling.

Men allt tyder på att regeringen i Jakarta slår dövörat till.

edan förtvivlade familjemedlemmar besökte sina anhöriga en sista gång förberedde indonesiska myndigheter på tisdagen arkebuseringarna.

– Jag ber regeringen att inte döda honom. Stoppa avrättningen. Snälla, ta inte min son, grät modern till en av fångarna.

Men enligt nyhetskanalen CNN säger landets chefsåklagare Muhammad Prasetyo i ett tv-sänt tal att de åtta kommer att skjutas vid midnatt lokal tid, klockan 19 svensk tid. Ett annat tecken på beslutet är att ambulanser under dagen har forslat kistorna de avrättade ska ligga i till fängelseön där de hålls.

Många försök har gjorts internationellt för att stoppa avrättningen av de åtta utlänningarna, som kommer från Australien, Brasilien, Nigeria och Filippinerna. Australiens utrikesminister har vädjat för deras liv, liksom FN-chefen Ban Ki-Moon. Men Indonesiens president Joko Widodo har signalerat att beslutet står fast, med hänvisning till att landet står inför en nationell drogepidemi.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.