Utredning friar FN-svensken

Uppdaterad
Publicerad

Den svenske FN-anställde Anders Kompass stängdes av från jobbet sedan han slagit larm om FN-soldaters sexövergrepp på barn i Centralafrikanska republiken. Nu har en utredningen slagit fast att svensken inte gjort något fel.

Den oberoende FN-utredningen har kommit fram till att Anders Kompass inte begick några allvarliga fel och ska ha handlat inom gängse rutiner när han informerade franska åklagare om misstankarna.

Det rapporterar Foreign Policy, som har tillgång till delar av rapporten som presenteras senare i dag.

FN-visselblåsare slog larm om övergrepp

I rapporten framförs också att Kompass agerande snarare ingått i hans yrkesroll.

Viss kritik

Svensken får dock kritik i frågan om anonymisering av offren i den läckta rapporten. Även om panelen bakom rapporten framhåller att påståendet om att Kompass riskerat att utsätta namngivna vittnen för fara, är överdriven.

Bakgrunden är den rapport som Anders Kompass, högt uppsatt chef för FN:s kommission för mänskliga rättigheter i Genève, fått ta del av rörande situationen på ett flyktingläger i Centralafrikanska republiken.

Ban Ki-moon: Barnen förråddes

Efter att rapporten presenterades i dag sade FN:s general generalsekreterare Ban Ki-moon i ett uttalande: ”Rapporten visar ett Förenta Nationerna har misslyckats med att agera meningsfullt när man ställts inför uppgifter om förkastliga brott mot utsatta barn”.

Han sade också att de soldater som utförde övergreppen inte var under FN:s befäl men att man inom FN inte hanterade fallet med den snabbhet, omsorg eller känslighet som krävdes.

– Jag vill uttrycka mitt djupa beklagande över att dessa barn förråddes av just de personer som skickats för att skydda dem.

Stängdes av

I rapporten beskrevs hur flera barn våldtagits och tvingats till sex. Brott som ska ha begåtts av medlemmar som ingick i den av Frankrike ledda fredsbevarande styrkan i landet. Efter att svenske Anders Kompass lämnat över rapporten till den franska delegationen i Genève dröjde det inte länge innan franska åklagare inledde en utredning.

Kompass stängdes då av från sin tjänst och uppmanades att säga upp sig.

Dock är Anders Kompass fortfarande inte helt rentvådd. Det pågår till exempel en annan intern FN-utredning mot svensken, oklart när den presenteras.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

FN-visselblåsare slog larm om övergrepp

Mer i ämnet