Studenter i Istanbul demonstrerar mot stängningen av turkiska universitet. Foto: SVT / Niclas Berglund

Utrensningen ger elever utan skolor och lärare utan jobb

Publicerad

Turkiets utbildningssektor är delvis förlamad. Efter kuppförsöket i somras har femton universitet har stängts och tusentals lärare sparkats.

– Alla straffas men vi studenter befinner oss mitt i den här turbulensen. Det känns som att vår framtid står på spel, säger Mahmut, den 21-årige studenten SVT Nyheter träffar på ett café nära Bosporen.

Han jobbar lite extra här och väntar på att någonting positivt ska hända. Det universitet där han studerade stängdes strax efter kuppförsöket och visserligen har Turkiets regering lovat att ordna andra utbildningsalternativ till de drabbade studenterna, men nästan 65.000 studenter behöver nya platser.   

– Hela mitt vanliga liv har kullkastats. Alla mina rutiner i mitt normala liv har raserats och jag vet ingenting om morgondagen, berättar Mahmut.

”De kan egentligen gripa vem som helst”

Det råder fortfarande undantagstillstånd i Turkiet. Bakgrunden är det kuppförsök som genomfördes i Turkiet i juli. Militären reste sina vapen mot den sittande regeringen med president Erdogan i spetsen, men det är Gulen-rörelsen som pekas ut som den gruppering som planerade kuppförsöket och de universitet som nu stängts påstås vara sympatisörer till Fethullah Gulen.

Regeringen menar att man gör vad som krävs för att försvara demokratin. De håller inte de som förlorat jobben med om.

– De kan egentligen gripa vem som helst. Misstankarna är ofta väldigt oprecisa, säger Hakan Kocak, professor vid ett av universiteten i Istanbul.

”Fiende till staten”

Framtill den första september föreläste Hakan Kocak för universitetsstudenter. I dag är han arbetslös. Fler än 50.000 statsanställda har blivit av med jobbet efter kuppförsöket.

– De säger att jag är en fiende till staten, men det stämmer inte jag är oppositionell. Det är mitt enda brott, säger Hakan.

Vågen av massgripanden, stängda skolor och uppsagd personal skapar stora problem i Turkiet. Och jakten på de som låg bakom militärkuppen kommer att fortsätta.

– Vår nation har en dramatisk historia och vi har sett flera kuppförsök tidigare, men vår regering måste ändå hålla sig till lagen, tillägger Hakan Kocak.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.