Att utsläppen av koldioxid minskar förklaras av att Kina eldar mindre kol. Foto: TT

Utsläppen av koldioxid minskar

Uppdaterad
Publicerad

Utsläppen av koldioxid i världen ser med stor sannolikhet ut att minska i år. Det förklaras främst av att Kina förbränner mindre kol.

Förra året ökade utsläppen från fossila bränslen och industrin med 0,6 procent och i år tyder allt på att kurvan till och med kan vända ner.

– De senaste tio åren har utsläppen ökat med runt 2,5 procent, men sedan 2013 har de bormsat in och i år kan det till och med bli en liten minskning av utsläppen, säger Glen Peters vid Global Carbon Project till SVT Nyheter.

#vårtklimat

Enligt forskningsinitiativet Global Carbon Project beräknas utsläppen för 2015 att minska med 0,6 procent. 

Det framgår av nya rön som publiceras i den vetenskapliga tidskriften Nature Climate Change på måndagskvällen.

Att utsläppen av koldioxid har bromsat in de senaste åren förklaras främst av att Kina förbränner mindre kol.

– Tillväxttakten i Kinas ekonomi har varit lägre på senare år. Det här i sig är inget nytt. Landet håller på att ställa om hela sin ekonomi, från fokus på export och byggnation som gett höga utsläpp, till en ekonomi som mer bygger på inhemsk konsumtion. Men utsläppen har minskat mer än vi trott, säger Glen Peters.

Kina står i dag för drygt en fjärdedel av världens fossila utsläpp.

Högsta smogalarmet i Peking

Nyheten kommer samma dag som myndigheterna i Peking, för första gången utfärdat en röd varning för luftföroreningar – den högsta nivån.

Stadens miljömyndighet uppmanar invånarna att ”efter bästa förmåga minimera utomhusaktiviteter” och om man måste gå ut använda skyddsmask.

Daghem och skolor kommer vara stängda och hälften av stadens bilister tvingas ställa bilarna.

Själva smogen i Peking kommer främst från avgasutsläpp från biltrafiken och från koleldning i hushållen för uppvärmning. Men också från kolbränning inom industrin. 

Kina har tidigare lovat att uppgradera landets koleldade kraftverk för att minska föroreningarna.

”Tillfällig dipp”

Men att utsläppen av koldioxid minskar globalt tror forskarna på Global Carbon Project är en tillfällig dipp.

– Tyvärr tror vi att det är en engångsföreteelse. När omvandlingen av Kinas ekonomi stabiliserats så tror vi att utsläppen kommer att fortsätta att växa, om än långsammare, säger Glen Peters och fortsätter:

– Det finns andra länder där utsläppen nu växer allt mer, inte minst i Indien. Deras utsläpp växte med nio procent under 2014. Och mycket talar för att den utvecklingen kommer att fortsätta. 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

#vårtklimat

Mer i ämnet