Foto: SVT Design

Utspelen från Donald Trump vi minns

Uppdaterad
Publicerad

Han har pratat om att bygga en mur mot Mexiko och slagit fast att alla mexikanska invandrare är våldtäktsmän – förutom några. Donald Trumps kontroversiella uttalanden det senaste året har avlöst varandra. Här är några av de vi minns.

I klippet ovanför kan du se några av Trumps uttalanden om muslimer, mexikaner och om att bekämpa terrorism.

Donald Trump tycker att det är mycket som borde se annorlunda ut i USA, det är ett faktum som knappats gått någon förbi efter det här årets primärval, tv-debatter och tal.

USA-val 2016

Det kanske kändaste citatet fälldes i samband med att han offentliggjorde sin kandidatur till presidentposten, då han även berättade att man borde bygga en mur mot Mexiko.

”Jag skulle bygga en hög mur. Och ingen bygger bättre murar än jag, lita på det. Och jag skulle bygga dem mycket billigt. Jag skulle bygga en stor, stor mur vid vår södra gräns och jag skulle låta Mexiko betala för det.”

Och när det gäller invandrare från Mexiko har han inte mycket goda ord över:

”När Mexiko skickar sitt folk så skickar de inte sina bästa. De sänder folk som har massor av problem och som tar de problemen med sig hit. De tar med sig knark, de tar med sig kriminalitet, de är våldtäktsmän och en del, antar jag, är goda människor.”

Vill bomba IS

Trump har vid flera tillfällen varit tydlig med att han anser att oron kring den globala uppvärmningen är löjlig, och talar ofta om det faktum att det är så kallt, att uppvärmningen därför behövs.

Något han däremot stämmer in i är att kampen mot terrorgruppen IS är en viktig global fråga, dock har han lanserat en egen strategi för hur det ska hanteras.

”Jag skulle göra saker som är så tuffa att jag inte ens vet om de kommer att kunna komma till bordet. Jag skulle bomba skiten ur de där oljefälten. Jag skulle inte sända in så många trupper, för jag skulle inte behöva dem när jag var färdiga med dem.”

”Jag är väldigt rik”

De som ställt upp som motståndare till Donald Trump har fått ta emot hårda kängor från den republikanske kandidaten under året som gått. Carly Fiona fick en ordentlig utskällning, något Trump senare tog tillbaka efter att ha fått kritik för sin kvinnosyn.

”Kolla på det där ansiktet! Skulle någon rösta på det? Kan du tänka dig det, att det är ansiktet på vår nästa president?!”

Det är inte bara politiker som stått i skottlinjen. Trump har tidigare frågat sig själv om popstjärnan Katy Perry var berusad när hon gifte sig med skådespelaren Russel Brand, och anser att en amerikansk tv-värd borde få sparken på grund av sitt utseende.

När det gäller honom själv är Trump däremot mer generös med goda vitsord.

”De goda nyheterna är att jag är väldigt rik. De belopp som de talar om är stora, men det är småpotatis för mig.”

Twittrar 10 gånger om dagen

Förutom sina uttalanden i tv och intervjuer är presidentkandidaten en av valets allra flitigaste twittrare. Han har omkring 9,7 miljoner följare och twittrar i genomsnitt 10 gånger om dagen.

Trump  tvekar inte att slänga ur sig både det ena och det andra, om egentligen vem som helst. New York Times har grottat ner sig ordentligt i det hela och sammanställt en lista på de 239 personer, saker och platser Donald Trump hunnit förolämpa under sin tid på twitter.

Några utdrag från den långa listan:

”Om Obama avgår NU, och därmed gör det här landet en stor tjänst – så ska jag ge honom gratis golf på livstid på vilken som helst av mina banor!”

”Ledsen hatare och förlorare, men mitt IQ är ett av de högsta – och ni vet om det! Var snälla och var inte så dumma eller osäkra, det är inte ert fel”

”Den otroligt konstige senatorn Rand Paul från Kentucky påminner mig om en bortskämd snorunge utan en fungerande hjärna. Han var hemsk under debatten!”

Han retweetade även följande, även om han kort därefter tog bort det:

”Om Hillary Clinton inte kan tillfredsställa sin man, vad får henne att tro att hon kan tillfredsställa Amerika?”

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

USA-val 2016

Mer i ämnet