Civila som flytt från striderna mellan IS och irakiska säkerhetsstyrkor i staden Fallujah. I Fallujah hotas tiotusentals civila av svält. Arkivbild. Foto: TT

Utsvultna och belägrade irakier vädjar om hjälp

Uppdaterad
Publicerad

Terrorsekten IS behåller kontrollen av Fallujah i Irak. Staden har omringats av irakiska regeringsstyrkor. Samtidigt hamnar civilbefolkningen i kläm. Invånarna saknar både mat och mediciner och vädjar om hjälp.

Omvärlden ser med växande oro på situationen i den belägrade staden Fallujah i Irak. Mellan 30.000 och 60.000 civila bedöms vara kvar i staden. Belägringen har blivit allt tätare de senaste två månaderna, rapporterar Washington Post.

Omringade staden

Det var i slutet av förra året som irakiska styrkor, understödda av den USA-ledda koalitionen mot terrorsekten IS, omringade Fallujah och inledde belägringen.

Islamiska Staten kontrollerar Fallujah sedan januari 2014. Den har länge varit ett starkt fäste för sunnimuslimska terrorister och var den första irakiska staden som togs över av IS, skriver Reuters.

IS hindrar människor

Nu har IS minerat alla utvägar ur staden och inga människor eller transporter av varor kommer in. Enligt Washington Posts utsända har IS även hindrat civila från att lämna Fallujah. Inte ens svårt sjuka civila har fått lämna staden, skriver tidningen.

Sohaib al-Rawi, guvernören i provinsen, vädjar till USA-koalitionen om att släppa ned mat och förnödenheter från luften. Al-Rawi menar att situationen blir värre för varje dag.

– Ingen kan ta sig in i staden och säkerhetsställa att hjälpsändningarna kommer fram. Det finns inget annat alternativ än flygplan, säger han enligt Reuters.

Kan hamna i fel händer

USA menar dock att det finns svårigheter med en sådan insats eftersom varorna kan hamna i fel händer.

– Det måste vara så att de människor som du vill ska ta emot hjälpsändningarna i själva verket är de som tar emot dem. Det finns inget bevis för att det kan ske i Fallujah, säger amerikanske översten Steve Warren till Reuters.

FN: ”Fruktansvärt”

Det finns obekräftade uppgifter om att människor dött av hunger. FN är oroat och kallar situationen ”fruktansvärd”.

– Vi är otroligt oroade över de obekräftade uppgifterna att människor dör av svält och bristen på mediciner, säger FN:s humanitära samordnare Lise Grande till Reuters.

Äter bröd gjort på fågelfrön

Priserna på mat i staden har chockhöjts och bagerierna ransonerar bröd. Det bränsle som finns kvar är hårdvara under den här årstiden då temperaturerna sjunker ner till minusstrecket, uppger Reuters.

– Vi är frustrerade, desperata och rädda. Det finns för lite mat och för lite mediciner, säger en anonym invånare till Washington Post.

Han berättar att befolkningen, i brist på mjöl och ris, har börjat äta ett gråfärgat bröd tillverkat av korn och fågelfrö. Människor har gjort om sina bakgårdar till trädgårdar och odlar det de kan.

Äter dadlar

– På en vanlig dag äter jag oftast inget annat än dadlar, säger mannen.

Den irakiska armén har haft framgångar på sistone. För drygt en månad sedan tog man tillbaka staden Ramadi från IS. Men det är nu oklart om man ska lägga kraften på Mosul, den största staden som IS kontrollerar, eller försöka återta Fallujah.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.