Uzbekistans president och diktator Islam Karimov tar emot folkets hyllningar under högtiden Naw-Rúz. Foto: TT

Uzbekistan – landet vars regim kan ha beställt mordet

Uppdaterad
Publicerad

En korrupt diktatur där regimkritiker förföljs och drivs i landsflykt. Där diktatorns dotter enligt svenska åklagare mutats av Telia Sonera. Och där regimen nu anklagas för mordförsöket i Strömsund på en regimkritisk imam. SVT:s Lars Moberg tecknar bilden av Uzbekistan, ett land starkt präglat av sin härskare.

Uzbekistan, ett centralasiatiskt land av Sveriges storlek med drygt 30 miljoner invånare, har en mångtusenårig historia och städer som Tasjkent, Buchara och Samarkand.

Enväldig härskare fängslar kritiker

Sovjetunionens sammanbrott följdes av självständighet för Uzbekistan som sedan dess styrts närmast enväldigt av president Islam Karimov och kretsen kring honom. Under senare år har förtrycket hårdnat mot oppositionella och oliktänkande. Den politiska oppositionen tillåts intedelta i val. Regimkritiker grips och sätts i fängelse.

Mordförsök på Imam

Korruptionsskandaler

Presidentens dotter Gulnara Karimova sågs länge som en möjlig efterträdare till fadern. Men efter att hon under de senaste åren kopplats till flera korruptionsskandaler har hon fallit i onåd. Svenska korruptionsåklagare har pekat ut Gulnara Karimova som misstänkt för att ha tagit emot mutor från Telia Sonera, som genom att betala pengar under bordet skulle få tillgång till den uzbekiska marknaden.

Omvald mot reglerna

Presidentvalet i mars i år resulterade förstås i ännu en seger för den sittande presidenten, Islam Karimov. Detta i strid mot författningen som medger omval endast en gång.

Uzbekistan är rikt på olja, naturgas och mineraler, och gasen har passerat bomull som landets viktigaste export produkt. Den största handelspartnern har sedan självständigheten varit Ryssland, men under senare år har även handeln med Kina ökat kraftigt.

Muslimskt centrum längs sidenvägen

Viktig var handeln med Kina även i historisk tid med Samarkand som en station längs Sidenvägen, den handelsled som förband Europa med Österlandet. Efter profeten Muhammeds död på 600-talet utvecklades uzbekiska Buchara till ett centrum för muslimsk filosofi och religion, överträffat bara av Mecka.

I dag är det dessvärre mera sällan vackra moskéer och högtstående kultur vi tänker på i samband med Uzbekistan. Snarare envälde, förtryck och en omfattande korruption.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Mordförsök på Imam

Mer i ämnet