En mamma och hennes barn sover på den grekiska ön Lesbos. Foto: TT

Höstvädret försvårar för flyktingarna

Publicerad

Den senaste veckan har vädret i regionen kring Turkiet och Grekland gjort att långt färre människor försökt sig på den farliga resan över Medelhavet. Även när vädret är bra är resan mellan länderna riskfylld och kyligare dagar och hårda vindar har gjort den än farligare.

På söndagen hittades kropparna av två små barn på en strand vid ett hotell på den grekiska turistön Kos. Barnen tros vara dödsoffer i den flyktingkris där omkring 630.000 personer har tagit sig in i EU illegalt hittills i år.

I år har 102 människor mist sitt liv i de grekiska vattnen och nästan 3.000 människor har försvunnit eller dött när de försökt korsa Medelhavet på väg till Europa.

Flyktingkrisen i Europa

Tar tillfället i akt

Förra veckan var det flera tusen färre människor än tidigare som gav sig ut mot Grekland, enligt siffror från UNHCR. Från ett medeltal på runt 5.000 till drygt 3.000 och vissa dagar så få som 1.500.

Dock var det gynnsamma förhållanden under gårdagen och siffrorna gick åter upp. Enligt Fredrik Sperling, presstalesperson på UNHCR, handlade det om drygt 4.600 personer som tog sig till Grekland sjövägen. 

Sperling tror att det handlar om att vädret åter är på väg att bli sämre så människor tar tillfället i akt och gör ett försök så fort vädret tillåter.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Flyktingkrisen i Europa

Mer i ämnet