Vädjar om nåd för dödsdömda i Indonesien

Publicerad

Anhöriga till de dödsdömda utlänningarna har börjat anlända till Indonesien samtidigt som det kommer nya vädjanden om att avrättningarna ska stoppas. Men president Joko Widodo har vänt dövörat mot de allt mer högljudda protester som bland annat kommer från regeringar, sociala medier och bandet Napalm Death (Widodo är hängiven hårdrockare).

Widodo har hävdat att Indonesien kämpar mot en nödsituation när det gäller droger. De knarkdömda utlänningarna – två från Australien, fyra från Afrika och en vardera från Brasilien, Frankrike och Filippinerna – befinner sig på fängelseön Nusakambangan där dödstraff brukar verkställas.

Australiens utrikesminister Julie Bishop har framfört förnyade vädjanden om nåd för att få Widodo att ändra sig medan Frankrike säger att ett verkställande vore helt ”obegripligt”. Flera familjemedlemmar till de dödsdömda har också vädjat till Widodo.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.