Polskt kulturcentrum i London, nedklottrat med texten ”Fuck You”. Foto: TT

Våg av rasistattacker efter brexit

Uppdaterad
Publicerad

Storbritannien skakas av en våg av främlingsfientliga hatbrott i kölvattnet av folkomröstningen om fortsatt EU-medlemskap. Polska ambassaden i London skriver i ett uttalande att man är ”chockad” över attackerna.

Fler än hundra hatbrott med rasistiska förtecken har anmälts sedan britterna röstade för att lämna EU, rapporterar bland andra The Independent. Vid flera av tillfällena har gärningsmännen hänvisat specifikt till utfallet i folkomröstningen.

På ett polskt kulturcentrum i Londonstadsdelen Hammersmith klottrade någon texten ”Fuck You – Out” med gul färg, ett attentat som fördömdes av David Cameron, bland annat när han talade på måndagen.

Brittisk EU-omröstning

– Motbjudande, sade den brittiske premiärministern och påminde om allt migranter har bidragit med.

The Independent visar en bild på en lapp med texten ”Leave th EU. No more Polish Vermin” (Lämna EU. Ingen mer polsk ohyra). Lappen ska ha lagts i en polsk familjs brevlåda i Cambridge.

”Dags för er att sticka”

Advokaten och konservativa politikern Sayeeda Warsi, som lämnade brexit-sidan strax före folkomröstningen eftersom hon tyckte att kampanjen för ett utträde blivit rasistisk, säger till tv-kanalen Sky att ”stämningen på gatorna inte är bra”.

– Jag har tillbringat större delen av helgen med att tala med personer och organisationer i Hammersmith. De berättar om fall där personer stoppats på gatan och någon sagt till dem att ”vi röstade 'leave', nu är det dags för er att sticka”.

”Varför är du så glad?”

– Om det här landet röstar för att jag ska försvinna här ifrån. Hur tror ni då att jag mår? Det känns väldigt dåligt, jag har inte kunnat sova, säger den polske medborgaren Stanislaw Gjurdzien till den franska tv-kanalen France2.

Gizela Hubbard är polska och bor i London.

– Självklart är jag rädd. Häromdagen, när jag var ute och gick, stoppade en kvinna mig och sa ”vi har fått nog av er”, säger hon.

På Twitter kan man läsa att en man hört en gäst på ett kafé säga till en servitris:

– Varför är du så glad? Du ska ju åka hem.

(”Table next to me says to Polish waitress ”How come you're so cheerful? You're going home.” Him and the missus started laughing.” Disgusting”. Från Jamie Pohotskys Twitterkonto.)

”Vi är chockade”

En Facebookgrupp med namnet ”Worrying Signs”, oroande tecken, samlar vittnesmål om främlingsfientliga attacker. Många av berättelserna rör polacker, som sedan EU-inträdet 2004 har blivit Storbritanniens största migrantgrupp, men även pakistanier, kanadensare och tyskar har utsatts för påhopp.

Polens ambassad i London har reagerat starkt på den uppblossande rasismen.

– Vi är chockade och djupt oroade av den senaste tidens uttryck av främlingsfientligt våld riktat mot polacker och andra invånare med migrantbakgrund i Storbritannien, skriver ambassaden i ett uttalande.

FN reagerar

Zeid Ra’ad Zeid Al-Hussein, chef för FN:s byrå för mänskliga rättigheter, uppmanade på tisdagen de brittiska myndigheterna att agera så att de främlingsfientliga attackerna upphör och att se till att de skydliga ställs inför rätta, rapporterar nyhetsbyrån Reuters.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Brittisk EU-omröstning

Mer i ämnet