Vägar blockerade i Black Lives Matter-demonstration

Uppdaterad
Publicerad

Stora protester pågår i Storbritannien. Det är organisationen Black Lives Matter UK som lagt sig på vägar och kedjat ihop sig i varandra. Vägar är avspärrade och flera är gripna, skriver The Guardian.

Flera personer demonstrerade mot rasism i Storbritannien under fredagen, skriver The Guardian. Aktionen har döpts till #Shutdown (nedstängning). En talesperson för polisen har sagt att fem personer gripits tidigt på fredagsmorgonen i närheten av Birminghams flygplats.

I London har flera lagt sig på vägar för att blockera vägen mot flygplatsen Heathrow. Andra har kedjat ihop sig med varandra. Liknande demonstrationer har pågått i Nottingham och Birmingham där demonstranter lagt sig över bil- och spårvagnsvägar. Under fredagskvällen är ytterligare demonstrationer planerade i London, Manchester och Nottingham skriver The Guardian.

”No justice, no peace”

Många har banderoller med budskap som ”Black Lives Matter” (svarta liv räknas) och filmer visar demonstranter som ropar ”no justice, no peace” (ingen rättvisa, ingen ro).

”Alla svarta liv räknas. Den här rörelsen är för alla de som dör dagligen i försök att hitta säkerhet genom att fly från den konflikt som Storbritannien är ansvarig för”, säger en demonstrant i en film som organisationen släppt.

Hatbrotten ökade med 57 procent

Filmen släpptes på organisationens sociala medier på torsdagen. Där beskriver de hatet och våldet mot svarta i Storbritannien, både av polis och av samhället. Efter Brexit ökade hatbrotten med 57 procent i landet, något som tas upp i videon och följs med orden ”det här är en kris”.

”Svarta personer har en upp till 37 gånger så stor risk att bli stannade och visiterade [av polis]”, säger demonstranden Aadam Muuse i filmen.

”Det får inga konsekvenser”

För fem år sedan sköts en svart man, Mark Duggan, ihjäl av polisen i London. Sedan dess har hundratals andra svarta dödats i polisvåld, menar organisationen.

”[Duggan] representerar ännu ett dödsfall i händerna på polisen utan att det fått några konsekvenser. Svarta personer är överrepresenterade i de här fallen”, säger en av demonstranterna Natasha Nkonde i organisationens egen film.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.